Data publicării: 5 septembrie 2019

Unul dintre deliciile verilor îl constituie pepenii. În România, culturile de pepeni se regăsesc în zonele de câmpie din aproape toată țara. Pe lângă fructele delicioase, bostanele înseamnă și un anume mod de viață, cu colibe și nopți de pază, cu povești și o seamă de întâmplări. Dar sfârșitul lunii august este și sfârșitul acestora. Atunci se culeg toți pepenii care au mai rămas în vrej și se duc acasă.

Cojile se taie în bucăți mici

Desființarea bostanelor însă nu înseamnă pur și simplu a aduna recolta și a merge acasă. Nu pentru un gospodar responsabil. Pentru că, în urma culturii în general pe câmp rămân grămezi de coji de pepeni, pepeni stricați, precum și gunoiul rezultat din locuirea colibelor de pază. Aceste grămezi devin, inevitabil, o sursă de poluare cu azot a apelor din stratul freatic.

Această poluare poate fi evitată destul de ușor, respectând doar câteva reguli simple. Prima dintre ele ar fi ca cojile de pepene să nu fie aruncate în bucăți mari, ci mărunțite înainte, în felii de cca. 10 x10 cm. Apoi, în loc să fie aruncate într-o grămadă, e bine să fie răspândite pe toată suprafața câmpului. În acest fel, nu vor face decât să restituie solului parte din substanțele pe care le-au extras.

După ce au fost culeși și transportați pepenii, vrejii uscați și rămași pe câmp se recomandă să fie încorporați în sol, printr-o trecere cu un utilaj adecvat.

Ca orice teren agricol, și terenul pe care au fost cultivați pepenii e bine să fie acoperit cu o cultură de înverzire. În acest fel solul este apărat de eroziune, iar procesul de refacere este stimulat!

În concluzie, nu trebuie să uităm că, după ce ne atingem scopurile, trebuie să ajutăm și pământul să se refacă, veghind în același timp la evitarea poluării apelor!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: