Data publicării: 15 decembrie 2023

Chiar și fără a fi specialist, devine tot mai evident, că modificările climatice sunt o realitate. În acest context, una dintre problemele majore cu care ne confruntăm este extinderea perioadelor de secetă. În ultimii ani, acestea sunt din ce în ce mai lungi. De aceea, este o prioritate de a asigura păstrarea calității apelor, astfel încât să putem beneficia de o apă bună, curată.

Azotul dăunează apele subterane dar și cele de suprafață

Mare parte dintre activitățile agricole pot genera o poluare majoră a apelor, dacă nu sunt respectate anumite reguli. Principalii poluanți ai apelor proveniți din agricultură sunt compușii de azot, respectiv nitrații și nitriții. Aceștia sunt conținuți atât în îngrășămintele chimice administrate pe terenurile agricole, cât și în gunoiul de grajd. Azotul fiind foarte ușor solubil, apele, indiferent că provin din precipitații, irigații sau alte surse, îl transportă fie în pânza freatică, fie în apele de suprafață. Odată ajuns în apele subterane, azotul duce la deteriorarea acestora, ajungând până acolo încât apa din fântânile aflate în zonele afectate, devine nepotabilă. Consumul de apă cu conținut ridicat de nitrați și nitriți duce la îmbolnăviri grave, iar în cazul copiilor mici și a nou-născuților chiar la deces. Diferite afecțiuni neurologice, cardiace, accidente vasculare cerebrale, pot apărea la cei care consumă în mod regulat apă cu conținut ridicat de compuși ai azotului. Principalul motiv este că în interiorul organismului nitrații împiedică transportul normal al oxigenului.

Este important de reținut că fierberea apei poluată cu azot nu rezolvă problema, ci, dimpotrivă, crește concentrația substanței toxice!

În apele de suprafață compușii azotului produc fenomenul de eutrofizare. Eutrofizarea apelor de suprafaţă (dulci sau marine) este caracterizată prin creşterea accelerată a algelor şi a altor plante acvatice ca urmare a conţinutului crescut de compuşi ai azotului în apă. Ca rezultat al acestui proces, echilibrul organismelor acvatice se deteriorează, diminuând calitatea apelor. Apele devin mai tulburi, peștii încep să moară.

Iată, așadar, principalele motive pentru care cu toții trebuie să ne mobilizăm spre a împiedica poluarea apelor cu azot!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: