Data publicării: 2 aprilie 2019

Floarea soarelui este cea mai utilizată cultură de oleaginoase din România. Anul trecut, țara noastră a obținut 3,35 milioane tone, aceasta reprezentând cea mai mare producție din UE. În continuare prezentăm câteva recomandări pentru a obține rezultate optime.

Sfaturi de sezon

Conform datelor cuprinse în Codul de bune practici agricole, pentru producerea a o tonă de semințe și tulpini de floarea-soarelui sunt necesare 36,5 kg azot, 17,5 kg fosfor și 50 kg potasiu, substanțe active.

O particularitate a culturii de floarea-soarelui este aceea că dacă în primele trei – cinci săptămâni de dezvoltare suferă din cauza lipsei de azot, pierderile de producție nu mai pot fi recuperate. Așadar, este important ca planta, în momentul răsăririi, să găsească terenul bine aprovizionat cu nutrienți. Bine aprovizionat, însă, nu înseamnă să abuzăm, astfel încât să transformăm fertilizarea culturii în poluare a apelor!

Specialiștii recomandă ca fertilizarea starter să se facă cu 5 – 8 kg azot s.a/ha și 10 – 15 kg fosfor s.a./ha, aplicat în lungul rândurilor, la 4 – 5 cm distanță și la adâncime puțin mai mare decât cea de semănat.

Perioada optimă de semănat este aceea în care temperatura din sol, la o adâncime de 5 – 7 cm ajunge la 8°C. Calendaristic, corespunde, în mare, primei jumătăți a lunii aprilie.

Pentru o recoltă programată de 2.500 kg boabe, este necesară o fertilizare cu cca. 90 kg azot, câte 45 kg fosfor și 125 kg potasiu s.a/ha. Să nu uităm nici că peste 60% din cantitățile totale de nutrienți sunt consumate în primele două luni de dezvoltare!

Este important să se țină cont și de faptul că floarea-soarelui, față de grâu și porumb, reacționează mai puțin eficient la aplicarea de îngrășăminte chimice. De aceea, se pot obține rezultate excelente dacă se folosesc îngrășăminte naturale, aplicate sub arătură, în cantitățile menționate.

În concluzie, floarea-soarelui este o cultură care chiar cere îngrășăminte naturale. Aplicarea acestora în conformitate cu prevederile Codului de bune practici agricole garantează păstrarea curată a apei din zonă.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: