Data public─ârii: 5 martie 2021

Printre primele utilaje care vor fi puse la lucru la ├«nceputul campaniei agricole de prim─âvar─â se afl─â cele destinate ├«mpr─â╚Ötierii ├«ngr─â╚Ö─âmintelor. Pentru ca fertilizarea s─â se desf─â╚Öoare corespunz─âtor, este necesar ca utilajele s─â func╚Ťioneze foarte bine. Codul de Bune Practici Agricole (CBPA) ofer─â o serie de sfaturi asupra modului cum ar trebui s─â func╚Ťioneze respectivele utilaje.

Fiecare tip de îngrășământ necesită un utilaj adecvat!

├Ängr─â┼č─âmintele chimice solide, sub form─â de pulberi sau sub form─â de granule, pot fi aplicate pe c├ómp prin ├«mpr─â┼čtiere la suprafa┼ú─â cu ajutorul ma┼činilor de aplicat ├«ngr─â┼č─âminte. Ma┼činile cu bunc─âre de capacitate mare permit realizarea de volume de lucru mai mari, f─âr─â s─â fie nevoie s─â se ├«ncarce prea des cu ├«ngr─â┼č─âm├ónt, dar bunc─ârul sau bena cu capacitate mare fac ca ma┼čina s─â fie grea ┼či s─â taseze solul. Ma┼činile cu distribuitor de tip disc centrifugal sunt relativ simple, pot acoperi suprafe┼úe mai mari ├«n unitatea de timp, dar calitatea lucr─ârii este mai slab─â ├«n compara┼úie cu cea a ma┼činilor cu distribu┼úie mecanic─â.

Pentru aplicarea ├«ngr─â┼č─âmintelor chimice ├«n benzi, concomitent cu sem─ânatul, se folosesc echipamente de fertilizat purtate pe sem─ân─âtoarea pentru culturi pr─â┼čitoare. Debitul de ├«ngr─â┼č─âm├ónt trebuie s─â fie reglat la aceea┼či valoare la toate sec┼úiile.

Pentru aplicarea mecanizat─â a ├«ngr─â┼č─âmintelor organice solide – gunoi de grajd, de la platforme de fermentare sau frac┼úia solid─â dup─â separarea dejec┼úiilor fluide – se folosesc ma┼čini de ├«mpr─â╚Ötiat gunoi de grajd. Cele mai multe tipuri de ma┼čini sunt sub form─â de remorc─â tehnologic─â, cu transportor orizontal de alimentare pe podeaua benei, ┼či cu organe de dislocare-m─ârun┼úire ┼či distribu┼úie a ├«ngr─â┼č─âmintelor. Unele ma┼čini au ┼či organe de uniformizare a materialului, de exemplu rotoare cu degete. Organele de distribu┼úie pot fi: rotor orizontal cu spir─â elicoidal─â cu muchii din┼úate; rotor orizontal cu degete; mai multe rotoare verticale cu degete, etc. ├Änc─ârcarea cu gunoi de grajd a benei ma┼činii poate fi f─âcut─â cu un ├«nc─ârc─âtor cu furc─â mecanic─â ac┼úionat─â hidraulic.

Atunci c├ónd aplicarea gunoiului se face mecanizat, materialul trebuie bine omogenizat ├«n timpul ├«nc─ârc─ârii, trebuie s─â fie liber de impurit─â┼úi ┼či corpuri str─âine, iar stratul de gunoi din bunc─ârul ma┼činii de administrat s─â fie uniform ca grosime.

Ma┼činile de aplicat ├«ngr─â┼č─âminte organice fluide au ├«n alc─âtuire o cistern─â, un sistem de umplere ┼či dispozitive de aplicare. Acestea din urm─â pot fi cu duz─â de stropire de la ├«n─âl┼úime relativ mic─â, cu deflector de tip evantai; cu aspersor sau cu dozator rotativ ┼či cu furtunuri.

Metoda cea mai bun─â ┼či mai nepoluant─â este cea la care furtunurile sunt ├«n leg─âtur─â cu br─âzdarele, iar ├«ngr─â┼č─âmintele sunt ├«ncorporate direct ├«n sol.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: