Data public─ârii: 15 noiembrie 2019

Cu to╚Ťii ne bucur─âm, desigur, c─â vremea rea ne-a mai p─âsuit ├«nc─â. Dar bunii gospodari ar trebui s─â ╚Ötie c─â trebuie s─â profite de acest r─âgaz suplimentar pentru a putea efectua o serie de lucr─âri ├«n condi╚Ťii mai prielnice. ├Äntre acestea se num─âr─â ╚Öi preg─âtirea trandafirilor pentru iernat.

Startul din prim─âvar─â depinde de preg─âtirea din toamn─â!

Horticultorii cu experien╚Ť─â sf─âtuiesc gr─âdinarii s─â tund─â trandafirii ├«nc─â din toamn─â. Crengile lungi, precum ╚Öi cele care ar putea s─â re╚Ťin─â z─âpada se ├«ndep─ârteaz─â. Cu excep╚Ťia trandafirilor c─â╚Ť─âr─âtori, c─ârora le t─âiem doar buc─â╚Ťi din tijele excesiv de lungi, lungimea crengilor trebuie l─âsat─â de circa 20 ÔÇô 30 cm. Se p─âstreaz─â la fiecare r─âd─âcin─â c├óte trei ÔÇô patru tije, cele mai viguroase. Cele prea tinere sau, dimpotriv─â, cele prea ├«mb─âtr├ónite, se ├«ndep─ârteaz─â. Trebuie ╚Ötiut c─â prea multe crengi pot suprasolicita r─âd─âcina, provoc├ónd, p├ón─â la urm─â, uscarea ├«ntregii plante.

Tunderea de toamn─â mai are avantajul c─â, ├«n cazul prim─âverilor reci ╚Öi foarte capricioase, c├ónd ├«nceperea sezonului de vegeta╚Ťie este imprevizibil─â, cre╚Öterea noilor ml─âdi╚Ťe se face pe tulpinile gata tunse. Tunderea de prim─âvar─â nu mai r─âm├óne dec├ót un fel de retu╚Ö, iar ├«nflorirea este mai timpurie.

O alt─â opera╚Ťiune la fel de important─â este mu╚Öuroirea trandafirilor. Peste fiecare trandafir se face c├óte un mu╚Öuroi de p─âm├ónt bine m─ârun╚Ťit, ├«nalt de cel pu╚Ťin zece centimetri. Scopul este acela de a preveni, ├«n cazul iernilor geroase, ├«nghe╚Ťarea r─âd─âcinilor. V├órfurile crengilor t─âiate se las─â afar─â. Chiar dac─â vor degera peste iarn─â, din partea de jos vor cre╚Öte alte ramifica╚Ťii. Prim─âvara, c├ónd pericolul de ├«nghe╚Ť dispare, se ├«nl─âtur─â mu╚Öuroaiele. Este foarte important s─â facem acest lucru c├ót mai devreme ├«n prim─âvar─â pentru a prelungi sezonul de dezvoltare al acestor minunate flori.

În sfârșit, vom mai spune că luna noiembrie este unul dintre momentele ideale pentru răsădirea sau mutarea trandafirilor. Odată replantate, rădăcinile trebuie bine acoperite cu mușuroaie de pământ!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: