Data publicării: 17 martie 2020

La fel ca și pentru culturile de câmp, și în grădina de legume sau de flori terenul trebuie pregătit cu grijă. Doar astfel se pot obține recolte bogate și sănătoase.

Pregătirea terenului cuprinde două tipuri principale de operațiuni. Prima categorie se referă la lucrările mecanice. În categoria a doua se înscriu activitățile legate de fertilizare.

Îngrășămintele granulate – o soluție mai puțin riscantă

Toți specialiștii sunt de acord că buna pregătire a solului pentru primăvară începe cu pregătirea de calitate în toamnă. Avem nevoie de o prelucrare amănunţită şi profundă a solului, toamna. Dacă se procedează astfel, în timpul iernii, după ce pământul îngheaţă, i se îmbunătăţeşte structura. De asemenea, numeroși germeni şi dăunători sunt distruși.

Primăvara, obiectivul principal devine conservarea umidității solului. În starea sa naturală, solul conţine un număr mare de capilare, care ajută apa să se ridice din straturile de jos la suprafața solului. Astfel este furnizată apa pentru plante. De fiecare dată când se fac lucrări de mobilizare a solului, toamna sau primăvara, trebuie să ţinem seama de acest lucru. Nu facem o prelucrare profundă chiar înainte de semănat!

Principiul general referitor la adâncimea de prelucrare a solului înainte de însămânţare este că aceasta ar trebui să fie de două ori adâncimea de semănat.

Chiar înainte de semănat, săpăm suprafața pământului, greblăm și semănăm. Cele mai multe legume de primăvară (ridichi, morcovi, pătrunjel, ceapă, praz) sunt plantate la o adâncime de 1-2 cm, ceea ce înseamnă că solul înainte de semănat trebuie mobilizat la o adâncime de 2-4 cm. Dacă ţinem seama de acest principiu, seminţele primesc apa din straturile inferioare ale solului.

În ceea ce privește fertilizarea, aceasta trebuie făcută proporțional cu nevoile plantelor. Ceea ce rămâne neconsumat în sol devine o sursă de poluare. Acest principiu se aplică mai ales în cazul azotului, care este foarte solubil și, de aceea, este repede transportat în pânza freatică.

Una dintre soluțiile moderne este folosirea îngrășămintelor granulate. La acestea nucleul constituit din nutrienții propriu-ziși este învelit cu o peliculă semipermeabilă. Astfel, eliberarea substanței active se face treptat. În plus, cu cât temperatura în sol este mai mare, cu atât cantitatea de nutrienți eliberată este mai mare. Dar atunci când temperaturile cresc, crește și rata de dezvoltare a plantei. Astfel se ajunge la o corelare relativă a eliberării nutrienților cu necesitățile plantelor.

În concluzie, aplicând sfaturile specialiștilor, mai degrabă decât experiențele empirice ale cine știe cui, se pot obține recolte bune, în același timp cu prevenirea poluării apelor din fântâni!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: