Data publicării: 27 martie 2019

În solarii, pregătirea solului se face într-un mod oarecum diferit față de terenurile deschise, din cauza specificului proceselor din aceste medii protejate. Unul dintre aceste aspecte deosebite despre care vorbim este că utilizarea terenurilor este una intensivă. Dacă într-o grădină normală nu se obțin, de regulă, mai mult de două culturi pe an, ba, de multe ori, una singură, într-un solar se practică două sau trei și cu cerințe mult mai mari față de cele din mediul neprotejat. Rezultatul este o solicitare mai mare a solului și a nutrienților conținuți.

În solarii nu este necesară o fertilizare bogată

Pe de altă parte, având în vedere că totuși culturile practicate sunt legume, nu este necesară o fertilizare inițială foarte bogată. Majoritatea specialiștilor recomandă aplicarea în toamnă târziu de gunoi de grajd, distribuit cât mai uniform. În funcție de necesitățile specifice ale plantelorcultivate se mai pot aplica și îngrășăminte minerale pe bază de fosfor și potasiu.

Principalele lucrări ale solului sunt arătura mecanică sau manuală, la o adâncime de 25 – 35 cm. La nevoie, înainte de plantarea răsadurilor sau de semănat se mai face o afânare.

Dăunătorii se dezvoltă accelerat

În solarii o activitate specifică este aceea de sterilizare. Din cauza faptului că mediul este protejat, o serie de dăunători care au pătruns în interior se dezvoltă accelerat și pun în pericol culturile. În afară de aceasta, rotația culturilor este relativ restrânsă și se realizează între plante din aceași familie, în general, favorizând dezvoltarea unor agenți patogeni specifici. De aceea, la anumite perioade, cuprinse între unu și trei ani, în spațiile protejate trebuie realizată sterilizarea. În acest scop, după desființarea ultimei culturi se realizează pregătirea solului, apoi se pulverizează anumite substanțe. După aceea, solarul se sigilează o perioadă de câteva săptămâni, până la o lună. În acest interval, substanțele folosite distrug dăunătorii rămași în sol, iar vaporii lor pe cei aflați pe stâlpi sau pe folie.

În acest mod, după pauză activitatea se poate relua în condiții optime. În concluzie, solariile necesită o fertilizare echilibrată precum și o protecţie împotriva dăunătorilor care se dezvoltă accelerat.

Recomandărilor editorilor pe aceeași temă: