Data publicării: 17 octombrie 2019

În general, lunile noiembrie – decembrie înseamnă o perioadă de pauză și în culturile din sere și solarii. În această perioadă, temperaturile scad foarte mult, odată cu scăderea perioadei cu lumină naturală, atât de necesară dezvoltării plantelor, fiind necesare cheltuieli suplimentare cu încălzirea și iluminatul.

Dezinfecția – operațiune absolut necesară!

În condițiile specifice României, perioada de dezvoltare a culturilor în sere este cuprinsă între lunile ianuarie – noiembrie. Excepție fac serele de flori și cele ale institutelor de cercetare. Cu toate acestea, luna noiembrie este o lună plină pentru fermierii care dețin spații protejate.

În primul rând, pe măsură ce ultimele produse sunt culese, urmează desființarea culturilor și curățarea terenului. Lucrarea se face la fel ca și în grădină, doar că, din cauza spațiului mai îngust este mai incomodă. Toate resturile de plante – tulpini, lujeri, frunze – se îndepărtează de pe teren și se depozitează pe o platformă de compostare. Să nu uităm că ne aflăm în plină perioadă de interdicție a fertilizării, deci este exclus să le depozităm la întâmplare!

După această operațiune urmează eventualele reparații la învelișul serei sau solarului, la structura de rezistență, la instalațiile de irigat sau la cele de încălzire. Apoi urmează una dintre cele mai importante operațiuni, și anume dezinfectarea spațiului protejat.

Tocmai pentru că aceste spații sunt protejate, de foarte multe ori dăunătorii – insecte sau fungi – nu mai sunt distruși în mod natural de temperaturile scăzute, păsări sau alte insecte. De aceea ajung să creeze focare de infecție în diferite puncte din seră sau solar, afectând culturile și făcând necesară utilizarea unei cantități mai mari de pesticide, cu tot ce rezultă de aici – în special poluarea apei din fântânile învecinate.

Dezinfectarea serei se face în două etape. Prima constă în dezinfectarea solului, folosind substanțe special destinate acestui scop, disponibile la distribuitorii de produse fitosanitare. Urmează apoi dezinfectarea suprafeței de protecție, a structurilor de susținere și a instalațiilor de irigare. După aplicarea substanțelor specifice, sera sau solarul se sigilează și se lasă astfel măcar două săptămâni. După aceea, ciclul de producție se poate relua normal.

Este necesar ca această dezinfectare să se efectueze o dată la doi – trei ani, astfel ca dăunătorii să nu se înmulțească până la a scăpa de sub control.

Nu trebuie însă neglijat faptul că există un risc de poluare a apelor din vecinătate.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: