Data publicării: 14 septembrie 2021

Acum, când abia începe campania de recoltare de toamnă, poate părea un pic ciudat să vorbim deja despre semănături. Dar exact așa stau lucrurile: dacă dorim ca totul să meargă ca la carte, atunci pregătirea trebuie începută încă de-acum.

Atenție de unde cumpărați semințele!

Unul dintre lucrurile care trebuie bine gândit este planul de culturi din fermă. Indiferent cât de mare sau de mică este ferma, acesta trebuie să existe. Desigur că pentru o gospodărie mică, el se află doar în mintea fermierului. În schimb, în exploatațiile mari se întocmește pe hârtie și poate cere destul de mult timp. La întocmirea planului trebuie avută în vedere, în primul rând, rotația culturilor. Prin acest procedeu este realizată profilaxia unor boli și dăunători, ceea ce pe termen mediu și lung poate însemna o economie importantă la capitolul substanțe de tratament.

În planul de culturi este bine să fie trecută nu numai planta ce va fi semănată, ci și hibridul sau soiul de pe fiecare solă.

Alegerea hibrizilor și soiurilor este iarăși o chestiune complicată. Desigur că, în ultimii ani, culturile demonstrative sunt un mare ajutor pentru toți fermierii. În câmp, aceștia pot vedea cu ochii lor cum se dezvoltă unele soiuri, comparativ cu altele, în condiții și cu tehnologii identice. Desigur că acesta este un mare ajutor, dar sunt și lucruri care țin de intuiție sau, pur și simplu, de noroc. Căci nimeni nu are de unde să știe cât de frig va fi peste iarnă, cât de târziu sau devreme va veni primăvara și cât de ploioasă sau secetoasă va fi…

Odată planificate culturile, trebuie comandată sămânța. Desigur că marii furnizori de semințe sunt pregătiți, dar și capacitățile lor de transport sunt limitate. De asemenea, pentru fermierii care se lasă pe „ultima sută de metri”, cum se spune, există riscul să nu mai poată cumpăra ce vor, ci ceea ce a mai rămas.

În ceea ce privește furnizorii, alegeți firmele specializate. Doar astfel veți avea certitudinea că ați cumpărat semințe certificate, produse, condiționate și tratate corespunzător. Altfel există riscul să vă pomeniți cu semințe care fie că nu germinează cum trebuie, fie că dau rezultate slabe.

Nu uitați: o recoltă bună începe de la o sămânță bună!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: