Data publicării: 14 februarie 2020

Ne vine sau nu să credem, dar primăvara bate la ușă. Este destul de aproape momentul în care va trebui începută munca în grădină. Și pentru ca aceasta să fie începută așa cum se cade, deja trebuiesc pregătite răsadurile.

Prea multe îngrășăminte, mai dăunătoare decât deloc!

Desigur că într-o primă etapă în grădină se seamănă ceapa, ridichile de lună, salata, spanacul, mazărea și alte culturi care se culeg relativ devreme, în aprilie sau la începutul lunii mai. Dar apoi urmează răsădirea celorlalte plante, precum ardeii, tomatele, varza, vinetele și toate cele care constituie principala producție a unei grădini. De aceea, producerea răsadurilor trebuie începută cam în această perioadă, pentru ca ele să aibă la dispoziție o perioadă de cca. 45 de zile de dezvoltare. Cu atât mai mult când vine vorba despre răsaduri care urmează să fie altoite, precum unele soiuri de pepeni.

Plantarea semințelor se face în spații protejate, fie în casă, undeva pe un hol luminos, fie, cel mai indicat, în răsadnițe special amenajate în grădină.

Pentru a obține răsaduri de calitate este recomandabil să folosiți semințe de calitate, procurate de la producători ori distribuitori autorizați. De asemenea, este indicat să vă îndreptați către acele soiuri sau hibrizi despre care știți că se dezvoltă bine în zona dumneavoastră. În general distribuitorii zonali știu foarte bine ce și unde merge, căci marile companii efectuează în fiecare an testări de soiuri și hibrizi în principalele zone.

Respectarea prescripțiilor producătorului de semințe, ca și a indicațiilor Direcțiilor Județene de Agricultură vă vor ajuta și ele să obțineți bune rezultate!

Mai presus de toate trebuie să aveți în vedere faptul că administrarea de îngrășăminte în exces este, de cele mai multe ori, mai dăunătoare decât lipsa de nutrienți. Excesul de fertilizatori în răsadnițe forțează tinerele plante să se dezvolte în mod accelerat, iar când sunt mutate pur și simplu nu se mai pot adapta noilor condiții.

În plus, prea multe îngrășăminte înseamnă o cheltuială suplimentară și un risc crescut de poluare a apei freatice din zonă. Adică otravă în apa de băut!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: