Data public─ârii: 18 martie 2020

Un pat germinativ bun asigur─â un sem─ânat de calitate, r─âs─ârirea uniform─â a plantelor, realizarea densit─â╚Ťii optime ╚Öi, ├«n final, recolte ridicate, de bun─â calitate.

La sem─ânat se aplic─â maximum o treime din necesarul de azot!

Realizarea unui pat germinativ a╚Öa cum scrie la carte este una dintre condi╚Ťiile ob╚Ťinerii unor bune rezultate pentru orice cultur─â.

Preg─âtirea necorespunz─âtoare a patului germinativ, prin lucr─âri ad├ónci, cu denivel─âri ╚Öi mari pierderi de ap─â, face ca s─âm├ón╚Ťa s─â fie ├«ncorporat─â la ad├óncimi diferite, cu germinarea ╚Öi r─âs─ârirea e╚Öalonate, goluri ├«n cultur─â, nerealizarea densit─â╚Ťii optime ╚Öi plante debilitate, u╚Öor concurate de buruieni ╚Öi atacate de agen╚Ťi fitopatogeni.

Printre principalele recomand─âri ale speciali╚Ötilor, referitor la preg─âtirea unui strat de germina╚Ťie care s─â conduc─â la rezultate optime se num─âr─â ╚Öi aceea ca af├ónarea ╚Öi m─ârun╚Ťirea solului s─â se execute numai p├ón─â la ad├óncimea de sem─ânat. ├Än acest fel se evit─â pierderea suplimentar─â de umiditate din sol.

Pentru a evita tasarea solului este recomandat ca opera╚Ťiunea s─â se realizeze prin c├ót mai pu╚Ťine treceri.

De asemenea, pentru o folosire optim─â a nutrien╚Ťilor, este necesar s─â se ├«ncorporeze uniform ├«ngr─â╚Ö─âmintele ╚Öi erbicidele volatile aplicate.

├Än acest scop, agronomii recomand─â pentru culturile de prim─âvar─â s─â se foloseasc─â grapele cu col╚Ťi sau combinatorul, ╚Öi nu grapa cu discuri. Folosirea acesteia din urm─â este recomandat─â ├«n special pentru culturile de toamn─â, iar utilizat─â pe alte tipuri de culturi poate duce la pierderi de produc╚Ťie de p├ón─â la 30%, dup─â unii speciali╚Öti.

Ca regul─â general─â, pentru culturile de prim─âvar─â terenul trebuie s─â intre ├«n iarn─â af├ónat, m─ârun╚Ťit ╚Öi nivelat. ├Än acest scop, eventualele suprafe╚Ťe r─âmase nelucrate de toamna trebuie s─â se definitiveze ├«n ferestrele iernii.

Dac─â terenul s-a ├«mburuienat, va fi lucrat cu grapa cu col╚Ťi reglabili ╚Öi apoi cu combinatorul, ├«ncorpor├óndu-se ╚Öi erbicidele, dup─â caz. Recomandarea este ca ├«n cazul acestor terenuri ├«mburuienate opera╚Ťiunile amintite mai sus s─â se execute doar cu pu╚Ťin─â vreme ├«nainte de ├«ns─âm├ón╚Ťare. Astfel, se va evita pierderea apei din sol, ap─â at├ót de necesar─â pentru asigurarea unui pat germinativ corespunz─âtor.

├Än ceea ce prive╚Öte cantitatea de ├«ngr─â╚Ö─âminte administrat─â la preg─âtirea patului germinativ, Codul de Bune Practici Agricole recomand─â ca la fertilizarea de baz─â a culturilor de prim─âvar─â s─â se aplice ├«ntre un sfert ╚Öi o treime din cantitatea necesar─â de azot. Restul ├«ngr─â╚Ö─âmintelor urmeaz─â a fi aplicate fazial, ├«n perioadele de vegeta╚Ťie maxim─â.

Astfel se poate ob╚Ťine o recolt─â bogat─â, p─âstr├ónd ├«n acela╚Öi timp nepoluate apele de suprafa╚Ť─â ╚Öi pe cele din p├ónza freatic─â, chiar cele care alimenteaz─â f├ónt├ónile noastre!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: