Data public─ârii: 22 noiembrie 2019

Iat─â-ne deja aproape de ├«nceputul iernii calendaristice. La aceast─â dat─â, mai toate lucr─ârile agricole ar trebui s─â fie ├«ncheiate. Tocmai de aceea e timp s─â ne mai ocup─âm pu╚Ťin ╚Öi de livad─â.

Avantajele tunderii de toamn─â

Preg─âtirea pentru iernat a livezilor trebuie s─â se axeze pe dou─â direc╚Ťii principale. Prima dintre ele este protejarea pomilor. Ace╚Ötia trebuie proteja╚Ťi de ger, dac─â apar╚Ťin unor soiuri mai sensibile, precum smochinul, de exemplu. De asemenea, dac─â ├«n zon─â sunt iepuri ori c─âprioare, copacii trebuie proteja╚Ťi pentru ca animalele s─â nu le m─ân├ónce coaja. ├Än acest scop, trunchiul pomului se ├«nconjoar─â cu coceni de porumb, care se leag─â. Peste ei se poate ad─âuga ╚Öi o folie, dar referitor la acest aspect p─ârerile sunt ├«mp─âr╚Ťite. Pe de o parte izola╚Ťia este mai bun─â, dar pe de alt─â parte, folia ├«mpiedic─â aerisirea ╚Öi favorizeaz─â dezvoltarea mucegaiurilor.

Pentru a preveni ruperea pomilor din cauza excesului de z─âpad─â, se poate face ╚Öi o tundere par╚Ťial─â. Crengile care s-au dezvoltat excesiv peste var─â, l─âstarii ap─âru╚Ťi ├«n toamn─â, se taie ├«nc─â de acum. ├Än felul acesta, pe pomi se va depune mai pu╚Ťin─â z─âpad─â, iar trunchiurile vor avea de suportat o presiune mai mic─â. ├Än afar─â de aceasta, ├«n prim─âvar─â, c├ónd se face tunderea principal─â, vom avea mai pu╚Ťin de lucru. Un alt avantaj al acestei tunderi de toamn─â este c─â ├«n timpul iernii, atunci c├ónd se fac tratamentele, ├«n special ├«mpotriva bolilor ╚Öi d─âun─âtorilor, e necesar─â o cantitate de substan╚Ť─â mai mic─â, ceea ce ├«nseamn─â at├ót reducerea riscului de poluare a apelor din p├ónza freatic─â, c├ót ╚Öi o economie ├«n buget.

O alt─â opera╚Ťiune important─â care trebuie f─âcut─â toamna ├«n livad─â este s─âparea unui c─âu╚Ö, cu un diametru de cca. 1,5 metri ├«n jurul fiec─ârui pom. Acesta trebuie s─â fie u╚Öor mai ad├óncit spre centru, unde se afl─â pomul. Scopul acestei lucr─âri este acela de a face ca toat─â umezeala care se acumuleaz─â ├«n timpul iernii s─â se ├«ndrepte spre r─âd─âcina pomilor, ├«n beneficiul acestora.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: