Data publicării: 21 octombrie 2020

Încheiam prima parte a acestui articol vorbind despre remorcile tehnologice de preparare a amestecurilor de furaje. În fermele cu mai multe vite, aceste utilaje sunt deosebit de eficiente. Ele permit realizarea unor amestecuri complexe de furaje, cu o foarte bună omogenizare și cu efort minim. Evident că ele își au rostul mai ales acolo unde majoritatea componentelor amestecurilor este reprezentată de fânuri sau alte plante uscate.

Adăposturile pentru nutreț trebuie să fie ferite de inundații

Adăposturile pentru nutrețurile pe bază de fân, lucernă sau alte plante verzi și uscate au cu totul alte caracteristici decât cele pentru semințe. În primul rând, acestea trebuie să fie cât mai spațioase, căci acest tip de furaje ocupă mult loc. Conținutul lor în substanțe hrănitoare este mai redus decât al boabelor, dar, în schimb, conțin numeroase substanțe care, cel puțin pentru ierbivore, sunt indispensabile.

Aceste adăposturi trebuie să fie și ele bine aerisite, dar nu trebuie să fie foarte bine izolate. De cele mai multe ori sunt suficiente șoproane, cu condiția să fie bine acoperite. De altfel, de multe ori baloții sunt, la rândul lor, înfoliați, astfel încât au o protecție suficientă.

Pentru că acest tip de hrană necesită cantități destul de mari la fiecare distribuire, este indicat ca spațiile de depozitare să se afle în imediata apropiere a adăposturilor animalelor.

La fel, silozurile, este indicat să se afle cât mai aproape de grajduri. Dar legat de aceste aspecte, trebuie avute în vedere și câteva aspecte legate de funcționalitate și posibilitatea de manevră. Pentru a putea hrăni mai mult de două – trei vite, este necesară deplasarea pentru a distribui hrana cu o remorcă. Așadar, trebuie să existe suficient spațiu pentru ca un utilaj, fie el o remorcă sau o căruță, fie un încărcător frontal să poată manevra în și între depozite.

Foarte important este ca podeaua depozitelor să fie suficient de înaltă, astfel încât în timpul perioadelor cu precipitații abundente sau la topirea zăpezilor să nu fie inundate. Tot în acest scop, în jurul depozitelor trebuie să existe canale de drenaj, care să poată asigura o evacuare eficientă a apei provenite din precipitații și din topirea zăpezii. Pe lângă alterarea furajului, apa pătrunsă în siloz sau în depozit adună tot azotul aflat acolo în cantități însemnate și îl transportă în pânza freatică din zona fermei. Rezultatul? Poluarea apelor din fântânile învecinate!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: