Procurarea și pregătirea furajelor pentru iarnă sunt doar etape ale procesului lung și complex care este trecerea cu bine a sezonului rece de către fermieri. O verigă importantă este și managementul corespunzător al depozitelor pentru furaje.
Cât și ce fel de furaj? – O întrebare esențială
Managementul depozitelor pentru furaje implică o multitudine de factori. În primul rând, trebuie stabilită cantitatea și tipul furajelor care vor fi depozitate în fermă. Desigur că primul lucru care se are în vedere, legat de acest aspect este numărul de animale din fermă. Apoi mai trebuie să se țină cont de rețetele și schemele de alimentație alese. Odată făcute aceste socoteli, se poate trece la pasul următor, respectiv la stabilirea tipurilor de spații de depozitare necesare și a dimensiunii lor.
Astfel, pentru cereale sau alte semințe se vor utiliza magazii specifice. Acestea trebuie să asigure o bună izolație, astfel încât să se poată păstra un grad rezonabil de uscare. În același timp, trebuie să existe și o bună aerisire. De asemenea, în aceste magazii trebuie luate toate măsurile ca accesul rozătoarelor să fie împiedicat. Prezența acestor animale nedorite nu înseamnă doar pierderi, ci și pericolul transmiterii unor boli grave. Dintre acestea enumerăm pesta porcină africană și trichineloza, pentru a numi doar două dintre cele mai grave. Având în vedere că cerealele și alte semințe înmagazinează cantități mari de substanțe hrănitoare într-un volum mai mic, nu este necesar ca ele să fie amplasate în imediata apropiere a adăposturilor pentru animale. În schimb, este preferabil ca moara în care sunt măcinate să se afle lângă ele. Boabele transformate în urluială se pot transporta comod ambalate în saci, până la locul de preparare a hranei.
Același lucru este valabil și pentru furajele concentrate. Acestea se depozitează în magazii în care sunt asigurate condițiile indicate de producător. Adaosurile folosite la prepararea rețetelor de furajare trebuie și ele păstrate în conformitate cu prescripțiile de pe ambalaj.
Locul de preparare a amestecurilor pentru hrană, în schimb, este indicat să se afle cât mai aproape de locul de hrănire al animalelor. În multe ferme moderne, instalația unde se prepară amestecul funcționează chiar într-o încăpere din incinta unui grajd. În alte ferme, rețetele sunt preparate în remorci tehnologice, care și distribuie apoi nutrețul.