Data publicării: 24 iunie 2019

În ultima perioadă, ploile torențiale dese au fost urmate de o vreme foarte caldă. Pe scurt, au fost întrunite exact condițiile care să favorizeze poluarea crescută a apelor.

Azotul distribuit a „plecat” înainte de a fi folosit de plante!

Așa cum am spus în mai multe rânduri, majoritatea compușilor de azot folosiți pentru fertilizarea culturilor sunt foarte solubili în apă. Din acest motiv, atunci când apa apare pe terenurile agricole în cantități mari, aceștia sunt transportați, fie în adâncime, prin infiltrare, fie prin scurgere, către apele de suprafață. Într-un cuvânt, azotul este„furat” culturilor și ajunge să fie un agent poluant.

Din nefericire, în luna mai, la fel ca și în prima parte a lunii iunie, cantitățile de precipitații au depășit cu mult mediile mutianuale, în numeroase regiuni. Rezultatul este că, acolo unde s-au făcut fertilizări cu azot în a doua jumătate a lunii aprilie, fără îndoială că substanța activă a fost luată de ape și dusă fie în fântâni, fie în lacuri și în râuri.

Mai mult decât atât: în cazul unor grămezi de reziduuri menajere, inclusiv cadavre de animale, depozitate necorespunzător, azotul scurs din aceste grămezi a fost transportat de apele din precipitații, generând, probabil, creșteri ale conținutului de compuși amoniacali din apa subterană sau cea de suprafață.

Temperaturile crescute au favorizat dezvoltarea unor organisme care se hrănesc cu acești compuși ai azotului, fie că este vorba despre alge, fie despre bacterii. Rezultatele sunt o scădere a calității apei.

Îi sfătuim pe cei ale căror fântâni se află în zonele agricole în care a plouat mult să efectueze o analiză a apei, la laboratoarele autorizate. Astfel pot avea certitudinea că apa lor nu a fost afectată de poluarea cu azot.

În ceea ce privește apele de suprafață, este recomandată ținerea lor sub observație în privința oricărui tip de modificari în ceea ce privește aspectul, mirosul, transparența, ori culoarea apei, apariția unor pelicule la suprafață ori a unor fenomene care pot afecta fondul piscicol.

În tot acest context, revine în atenție, încă o dată, importanța acțiunilor de prevenție a poluării: gestionarea corectă a gunoiului de grajd, a deșeurilor menajere și a cadavrelor de animale.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: