Data publicării: 13 ianuarie 2020

Aplicarea îngrășămintelor chimice presupune, pe lângă regulile generale, folosite la aplicarea tuturor tipurilor de fertilizanți, și unele cunoștințe speciale. O parte dintre acestea se referă la modul în care aceștia pot fi amestecați între ei.

Nu toate îngrășămintele chimice fac o bună tovărășie!

Amestecul unor îngrășăminte chimice poate conduce la obținerea unor rezultate contrare celor așteptate. Substanțele din amestec se blochează unele pe altele, iar plantele nu le mai pot folosi. Ca urmare, rămân neconsumate și, până la urmă, ajung fie în pânza freatică, fie în apele de suprafață, cu toată gama de urmări dezastruoase pe care o cunoaștem.

Codul de Bune Practici Agricole (CBPA) cuprinde, în Anexa 7, un tabel care stabilește trei situații pentru combinațiile eventuale dintre principalii compuși chimici folosiți pentru fertilizarea culturilor.

Azotatul de calciu se poate amesteca doar înainte de aplicare cu cianamida de calciu, urea, nitrocalcarul sau cu fosfații naturali. În rest nu se amestecă cu nici un alt compus!

Azotatul de sodiu se poate amesteca în orice proporții cu azotatul de calciu și azotatul de amoniu, cu fosfații naturali, sarea potasică și clorura de amoniu. Se amestecă doar înainte de aplicare cu azotatul de potasiu, sulfatul de amoniu, urea nitrocalcarul, sulfatul de potasiu și îngrășămintele complexe cu NP și NPK.

Azotatul de amoniu, în schimb, se poate amesteca în orice proporții cu nitrocalcarul, sarea potasică și sulfatul de potasiu, la fel și cu azotatul de sodiu, respectiv calciu. Doar înainte de aplicare se poate amesteca cu azotatul de potasiu, sulfatul de amoniu, clorura de amoniu, îngrășămintele complexe cu NP și NPK și cu ureea. Nu se amestecă cu fosfații naturali, superfosfatul sau cianamida de calciu.

Mai multe informații legate despre acest subiect găsiți în CBPA, în Anexa 7. Codul este disponibil și AICI.

În concluzie, înainte de a aplica îngrășămintele chimice, este necesar să ne informăm asupra compatibilității substanțelor. Altfel este posibil să nu realizăm decât o cheltuială inutilă și o poluare a apelor!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: