Data publicării: 9 ianuarie 2020

Lupta împotriva poluării cu azot este o chestiune globală. Tocmai de aceea, anul trecut, pe 24 octombrie, sub egida Organizației Națiunilor Unite, la Colombo, în Sri Lanka, a fost lansată o Campanie Globală de conștientizare, cu privire la managementul sustenabil al azotului. Statele participante își propun ca până în anul 2030 să reducă la jumătate pierderile de azot pe care le înregistrează acum.

Deja oamenii de știință au pornit la treabă!

Cu ocazia lansării Campaniei Globale a fost constituit un grup de lucru care are ca misiune coordonarea activităților și campaniilor statelor semnatare și stabilirea unor strategii conjugate. Prima întâlnire a acestui Mecanism de Coordonare Interguvernamentală pentru Azot a fost stabilită pentru primăvara anului 2020.

Pentru o mai largă popularizare a acestui proiect și ca o parte a Campaniei Globale pentru un management Sustenabil al Azotului, a fost lansat și un cântec. Câștigător al premiului Grammy, compozitorul și interpretul Ricky Kej a lansat, împreună cu formația sa, melodia „Azot”, pe care o puteți asculta aici.

Încheierea acordului a fost precedată de o serie de întâlniri de lucru la nivel de experți, în care s-a discutat despre amplitudinea fenomenului poluării cu azot, cât și despre strategiile pentru reducerea acesteia. Dintre ele, cele mai ample au fost cele găzduite în luna septembrie 2019 de Centrul pentru Cercetări în Domeniul Resurselor Agricole al Academiei Chineze de Științe și cea din octombrie 2019, de la Universitatea Wageningen, din Olanda. Și după încheierea acordului au avut loc mai multe reuniuni. Dintre ele le reamintim pe cele desfășurate în luna noiembrie 2019, la Madrid și Lisabona.

Între 3 și 7 mai 2020, va avea loc, la Berlin, Conferința Internațională pentru Azot. Evenimentul va fi precedat de o întâlnire a Mecanismului ce Cooperare Interguvernamentală, ce va avea loc tot la Berlin, între 30 aprilie și 2 mai.

Faptul că ONU a considerat că poluarea cu azot este un fapt atât de grav încât să justifice crearea unui organism de cooperare internațională ar trebui să fie pentru fiecare gospodar un îndemn în plus să respecte toate regulile pentru evitarea poluării cu nitrați proveniți din gunoiul de grajd!

Mai multe informații referitoare la activitatea acestui organism internațional sunt disponibile pe site-ul său, https://ini2020.com/

Recomandările editorilor pe aceeași temă: