Data publicării: 27 aprilie 2020

Epidemia de COVID-19 continuă să ne oblige să trăim în condiții la care până nu demult nici nu ne-am fi gândit. Modul de viață al majorității dintre noi este schimbat din foarte multe puncte de vedere din cauza acestei cumplite și devastatoare boli.

Pe de altă parte, sub uriașa presiune pusă de pandemie, comunitatea științifică internațională și-a unit eforturile și și-a schimbat prioritățile, astfel încât să poată oferi cât mai multe mijloace de vindecare și prevenire a bolii provocate de coronavirusul SARS-CoV-2.

Un rezultat care privește îndeaproape comunitatea fermierilor și implică responsabilitatea acesteia, este cel obținut de un grup de cercetători de la Universitatea germană Martin Luther din Halle. Conform cercetării, există o corelație directă între poluarea cu dioxid de azot din aer și mortalitatea în rândul celor afectați de noul coronavirus.

Cazurile mortale, de cinci ori mai numeroase în zonele poluate!

Cercetătorii din Halle au efectuat o analiză spațială la o scală regională, asociată cu numărul de cazuri de deces în 66 de regiuni administrative din Italia, Spania, Franța și Germania. Rezultatele arată că din 4443 cazuri de deces, 3487 (78%) au fost în cinci regiuni situate în nordul Italiei și în centrul Spaniei. Aceleași cinci regiuni prezintă cele mai mari concentrații de dioxid de azot în atmosferă, combinate și cu o circulație de aer care împiedică o dispersie eficientă a poluării.

Aceste rezultate indică faptul că expunerea pe termen lung la acest poluant poate fi unul dintre cei mai importanți factori care conduc la o mortalitate crescută cauzată de virusul COVID-19 în aceste regiuni și, probabil, în întreaga lume.

Studiile anterioare au arătat că expunerea la dioxid de azot provoacă inflamații ale plămânilor. Acum este necesar să se examineze dacă prezența unei afecțiuni inflamatorii inițiale este legată de răspunsul sistemului imunitar la coronavirus, spun cercetătorii.

Prin urmare, otrăvirea mediului înconjurător înseamnă otrăvirea propriului nostru organism, iar atunci când organismul suferă un stres respirator cronic, capacitatea sa de a se apăra de infecții este limitată, este concluzia preliminară a studiului.

Cei care doresc mai multe amănunte, pot vizualiza studiul AICI.

În concluzie, prevenirea poluării cu azot se vădește a fi nu numai un factor de creștere a calității vieții pe termen mediu și lung, ci și pe termen scurt, în contextul luptei împotriva COVID-19!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: