Data publicării: 8 aprilie 2020

Perioada deosebit de dificilă pe care o traversăm, respectiv pandemia provocată de noul coronavirus SARS-CoV-2, este un motiv în plus să ne pună pe gânduri. Așa cum deja ar trebui să știe toată lumea, principala cale de a ține boala la distanță este aceea de a păstra cât mai strict curățenia. Acest lucru este valabil și pentru apa din fântâni, din râuri și lacuri!

Intoxicația cu nitrați îngreunează respirația, la fel ca și coronavirusul!

COVID-19, boala provocată de coronavirusul care a infestat întreaga planetă, se manifestă, în formele sale grave, prin afectarea respirației și, în final, prin sufocare. În lipsa unui aport suficient de oxigen, organismul moare. De aceea sunt mult mai vulnerabile persoanele cu afecțiuni cronice pulmonare, cardiovasculare sau altele care îngreunează circulația sângelui și, implicit, transportul oxigenului de la plămâni în țesuturi.

Așa cum am arătat în mai multe rânduri, intoxicația cu nitrați determină și ea diminuarea capacității de transport a oxigenului de către globulele roșii din sânge. Cu cât cantitatea de nitrați ajunsă în organism este mai mare, cu atât este mai acută lipsa de oxigen pe care țesuturile persoanei intoxicate o resimt. Această boală se numește methemoglobinemie sau, popular, boala albastră sau boala buzelor vinete. Afectează mai ales nou-născuții, femeile care alăptează și bătrânii.

În cazul în care o persoană deja suferă din cauza unei intoxicații cu azotați, șansele de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 sunt ridicate. Combinația între insuficiența respiratorie deja existentă, adăugată la simptomatologia specifică bolii, are toate șansele să conducă spre un final tragic!

În concluzie, respectarea strictă a măsurilor de prevenire a poluării apelor cu nitrați, mai ales acum, în plină campanie de primăvară, reprezintă și o formă de a ne feri de complicații ale unei eventuale îmbolnăviri cauzate de noul coronavirus!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: