Data public─ârii: 7 martie 2022

Planul Na╚Ťional de Redresare ╚Öi Rezilien╚Ť─â include numeroase m─âsuri de stimulare ori modernizare a unei foarte largi palete de activit─â╚Ťi. Mai multe tipuri de investi╚Ťii, din aproape toate domeniile, vor fi subven╚Ťionate cu fonduri alocate din acest plan. Dintre programele incluse ├«n PNRR, unele sunt destinate unei mai bune colect─âri ╚Öi utiliz─âri a gunoiului de grajd.

255 milioane euro pentru managementul gunoiului de grajd

├Än cadrul Pilonului 1 al PNRR, care se refer─â la ÔÇ×Tranzi╚Ťia verdeÔÇŁ, componenta C3 este axat─â pe managementul de╚Öeurilor. Un buget de 255 milioane de euro este alocat ├«n cadrul Investi╚Ťiei I.2. pentru dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd ╚Öi al altor de╚Öeuri agricole compostabile.

Proiectele din cadrul acestei m─âsuri de investi╚Ťii vor fi axate pe patru domenii de interventie principale. Primul dintre ele este realizarea de sisteme integrate comunale pentru colectarea si managementul gunoiului de grajd (incluzand platform─â comunal─â, platforme individuale pentru fermierii mici ╚Öi mijlocii ╚Öi echipamente pentru gestionarea compostului). Al doilea este legat de dezvoltarea sistemelor comunale integrate pentru comunit─â╚Ťi cu platform─â comunal─â existent─â (incluzand la finantare platforme individuale pentru fermieri mici ╚Öi mijlocii ╚Öi echipamente pentru gestionarea compostului). Al treilea domeniu de interventie se refera la dotarea cu sisteme de compostare a comunit─â╚Ťilor cu ferme mari (incluzand sta╚Ťie de compostare, eventual platforme individuale ╚Öi echipamente pentru gestionarea compostului). ├Än fine, cel de-al patrulea domeniu de interventie se adreseaz─â fermelor foarte mari. Este vorba despre sprijinirea realiz─ârii instala╚Ťiilor de producere ╚Öi valorificare a biogazului, achizitionarea de echipamente si instituirea unui sistem de economie circulara la nivelul acelor ferme.

Pentru fiecare dintre aceste patru domenii de interventie vor fi elaborate de c─âtre Ministerul Mediului, Apelor ╚Öi P─âdurilor ghiduri pentru aplican╚Ťi, ├«n a doua jum─âtate a acestui an. Aceste documente vor cuprinde absolut toate informa╚Ťiile necesare celor care vor dori s─â aplice pentru finantare.

├Än ceea ce ne prive╚Öte, ├«n zilele ╚Öi lunile urm─âtoare vom reveni cu informa╚Ťii specifice fiec─âreia dintre cele patru domenii enun╚Ťate mai sus.

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: