Data publicării: 10 februarie 2020

Așa cum am arătat deja în mai multe rânduri, construirea și utilizarea platformelor comunale pentru colectarea gunoiului de grajd, oferă multiple avantaje. De altfel, ca și în alte domenii de activitate, cu cât o activitate se desfășoară la scară mai mare, cu atât devine mai eficientă economic per unitatea de produs. Nici managementul deșeurilor rezultate din creșterea animalelor nu face excepție!

Avantajele sunt atât pentru crescători (și pe cele principale le-am prezentat săptămâna trecută), cât și pentru administrațiile locale.

Platformele comunale înseamnă gestionare mai eficientă

Una dintre sarcinile administrațiilor locale este și aceea de a asigura condiții corespunzătoare de igienă în localitățile în care activează. Între altele, trebuie să vegheze inclusiv la evitarea poluării apelor, subterane sau de suprafață, în urma unei gestionări necorespunzătoare a gunoiului de grajd de către localnici. Pe de altă parte, a-i controla pe fiecare în parte suficient de des este destul de complicat și presupune un personal mai numeros. Apoi, sancțiunile aplicate în cazul constatării unei poluări nu repară lucrurile, ci, în cel mai bun caz, previn recidivele.

Mult mai eficient este ca autoritățile locale să amenajeze ele însele platforme comunale pentru colectarea și gestionarea gunoiului de grajd. În acest fel, există certitudinea că respectivele utilități sunt construite în conformitate cu standardele în vigoare. Apoi, exploatarea lor se face cu mijloace mecanizate, mult mai eficiente decât furca și lopețile pe care le folosesc gospodarii.

În plus, platformele comunale sunt deservite de personal specializat, care știe ce și cum trebuie făcut pentru a nu exista poluare, pe de o parte, și pentru a asigura o compostare corectă și completă a dejecțiilor.

Un alt avantaj este și acela că împreună cu gunoiul de grajd se pot colecta și resturi menajere sau vegetale, care pot fi supuse aceluiași regim de fermentare. Astfel este rezolvată și problema resturilor menajere din gospodării și colectarea deșeurilor reciclabile este mult ușurată!

Nu în ultimul rând, autoritățile locale pot găsi pentru platforme un amplasament care să facă ca disconfortul inerent unei astfel de utilități, precum mirosul sau apariția muștelor, să nu afecteze localitatea. De asemenea, primăriile pot asigura mai ușor și mai eficient înființarea unor perdele de vegetație în jurul platformelor.

În concluzie, construirea și utilizarea platformelor comunale de colectare a gunoiului de grajd reprezintă un avantaj și pentru autoritățile locale!

Harta platformelor comunale de colectare a gunoiului de grajd, construite prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, este disponibilă chiar AICI.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: