Data public─ârii: 5 februarie 2020

Utilizarea platformelor comunale pentru colectarea gunoiului de grajd prezint─â o serie ├«ntreag─â de avantaje, at├ót pentru fermieri, c├ót ╚Öi pentru autorit─â╚Ťile publice locale. ├Än acest articol ne propunem s─â prezent─âm principalele avantaje pe care le au fermierii care utilizeaz─â platformele comunale de colectare, ├«n locul celor individuale.

Griji mai pu╚Ťine, siguran╚Ť─â mai mare!

Unul dintre avantajele importante este legat de spa╚Ťiu. Construirea unei platforme individuale implic─â alocarea unui spa╚Ťiu, nu tocmai mic, din gospod─ârie. Pe l├óng─â spa╚Ťiul ocupat de platforma propriu-zis─â se adaug─â, unde este posibil, spa╚Ťiul necesar zonelor de protec╚Ťie, a benzilor de vegeta╚Ťie. Dac─â terenul este ╚Öi ├«n pant─â, atunci problema e cu at├ót mai mare. Iar dac─â ├«n curtea gospodarului terenul e destul de limitat, atunci e cu at├ót mai greu.

Un alt avantaj pe care îl oferă folosirea unei platforme comunale este managementul gunoiului depozitat. Toate lucrările precum amestecarea, umectarea, etc., sunt făcute de către operatorul platformei, cu utilaje specializate și cu personal special calificat. Astfel, gospodarii scapă de o activitate suplimentară.

├Än plus, o platform─â presupune ╚Öi mirosuri nepl─âcute, ca ╚Öi ├«nmul╚Ťirea mu╚Ötelor ╚Öi a altor insecte nedorite ├«n zona din imediata apropiere. Desigur c─â aceste dou─â fenomene pot fi semnificativ reduse printr-o corect─â manipulare a gunoiului, dar ╚Öi aceasta ├«nseamn─â un efort ├«n plus.

Deloc de neglijat este ╚Öi faptul c─â gospodarii care folosesc platformele comunale se degreveaz─â ╚Öi de r─âspunderea pe care o implic─â gestionarea unor astfel de facilit─â╚Ťi, care au ca scop prevenirea polu─ârii apelor cu nitra╚Ťii din gunoiul de grajd.

Din punct de vedere financiar, costurile per m3 de capacitate sunt mai reduse ├«n cazul platformelor mari, fa╚Ť─â de cele mici.

├Än cel─âlalt taler al balan╚Ťei at├órn─â efortul micilor fermieri de a asigura transportul gunoiului la platforma comunal─â de fiecare dat─â c├ónd fac cur─â╚Ťenie. Dar, fa╚Ť─â de avantajele prezentate, merit─â cu prisosin╚Ť─â!

├Än concluzie, folosirea platformelor comunale de colectare a gunoiului de grajd este mai avantajoas─â pentru micii fermieri, fa╚Ť─â de construirea ╚Öi utilizarea unor depozite individuale!

În plus, fiind construite după norme mai stricte și dispunând de mijloace superioare, folosirea marilor platforme reduce semnificativ riscurile de poluare!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: