Data public─ârii: 27 martie 2020

Continu─âm s─â v─â prezent─âm seria de criterii ├«n func╚Ťie de care Codul de Bune Practici Agricole recomand─â op╚Ťiunea pentru platforme comunale sau pentru platforme individuale de colectare a gunoiului de grajd.

Uneori, platformele individuale pot fi mai avantajoase

Din punct de vedere al necesarului de mijloace de transport, platformele individuale nu necesit─â dec├ót asigurarea deplas─ârii mrani╚Ťei ├«n c├ómp, dup─â finalizarea procesului de compostare, care depinde de proprietarul platformei. ├Än schimb, platformele comunale implic─â at├ót transportarea gunoiului de grajd la platform─â, c├ót ╚Öi a mrani╚Ťei ├«n c├ómp. Acest lucru implic─â, de obicei, combinarea transportului colectiv cu cel individual.

Din punct de vedere al responsabilit─â╚Ťii asupra unei eventuale contamin─âri a compostului cu substan╚Ťe periculoase sau necorespunz─âtoare, aceasta este asumat─â la nivel comunal, at├óta vreme c├ót sursa nu se poate identifica. La platformele individuale, ├«ns─â, aceasta este clar asumat─â de proprietari.

Desigur c─â mai exist─â ╚Öi o seam─â de alte criterii de op╚Ťiune, pe care le pute╚Ťi g─âsi ├«n paragraful 6.9 al CBPA.

În sinteză, Codul apreciază că, în general, sunt cu mult mai avantajoase platformele comunale de colectare a gunoiului de grajd și redistribuire a compostului.

Excep╚Ťie fac situa╚Ťiile ├«n care cantit─â╚Ťile de gunoi de grajd sunt prea mici ╚Öi nu justific─â o investi╚Ťie la nivel de comunitate (o platform─â standard are 3.000 de tone), gospod─âriile sunt r─âsp├óndite pe o suprafa╚Ť─â prea ├«ntins─â (a╚Öa cum se ├«nt├ómpl─â ├«n unele sate de munte) ori forma localit─â╚Ťilor componente este de a╚Öa natur─â ├«nc├ót distan╚Ťele de la gospod─ârii la platform─â ╚Öi/sau de la platform─â la terenurile agricole este prea mare, a╚Öa cum se ├«nt├ómpl─â ├«n cazul satelor dispuse ├«n lungul v─âilor sau a drumurilor principale.

├Än concluzie, de╚Öi ├«n majoritatea cazurilor platformele comunale de colectare sunt cea mai bun─â solu╚Ťie, CBPA arat─â c─â exist─â ╚Öi excep╚Ťii de la regul─â!

├Än schimb, pentru a ne proteja de COVID-19, nu trebuie s─â accept─âm nici un fel de excep╚Ťii de la normele stabilite de speciali╚Öti!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: