Data public─ârii: 26 martie 2020

Prima și cea mai eficientă cale de luptă împotriva extinderii epidemiei provocate de noul coronavirus este respectarea regulilor de igienă pentru împiedicarea răspândirii agentului patogen.
├Än mod similar, prevenirea polu─ârii apelor din f├ónt├óni se poate face doar respect├ónd recomand─ârile Codului de Bune Practici Agricole, respectiv prin colectarea corect─â a gunoiului de grajd pe platforme comunale sau individuale pentru a ├«mpiedica r─âsp├óndirea azotului ├«n apele subterane sau de suprafa╚Ť─â.

Argumente locative, economice și de securitate

La capitolul loca╚Ťie, platforma comunal─â are avantajul c─â la amplasarea ei se poate face cea mai bun─â alegere, referitor la: topografie, distan╚Ťa fa╚Ť─â de case, c├ómpuri, f├ónt├óni, ape de suprafa╚Ť─â. Se poate ╚Ťine seama, de asemenea, ╚Öi de alte aspecte, cum ar fi: mirosul, riscul pentru s─ân─âtatea oamenilor ╚Öi tipul de sol pe care este construit─â. ├Än schimb, la platformele individuale, spa╚Ťiul este restr├óns, astfel ├«nc├ót op╚Ťiunile legate de amplasarea fa╚Ť─â de case ╚Öi f├ónt├óni e limitat─â.

Legat de costul investi╚Ťiei, la nivel colectiv, o platform─â pentru stocarea gunoiului de grajd este o investi╚Ťie important─â, dar pre╚Ťul per metru cub de balegar depozitat este redus. La platformele individuale, costurile pentru unitatea de volum sunt mai crescute, dar tipul de depozitare poate fi adaptat ├«n func╚Ťie de nevoile ╚Öi posibilit─â╚Ťile individuale.

La spa╚Ťiile individuale, calitatea platformei depinde ├«n foarte mare m─âsur─â de capacitatea financiar─â a proprietarului. Acest lucru nu este valabil pentru platformele comunale, unde spa╚Ťiile de depozitare respect─â un standard riguros de calitate, iar operarea ╚Öi ├«ntre╚Ťinerea platformei, de asemenea.

Pe platformele comunale, procesul compost─ârii gunoiului de grajd poate fi men╚Ťinut ├«n parametri foarte buni, pentru c─â exist─â ╚Öi utilajele necesare. Calitatea compostului poate fi analizat─â la costuri foarte rezonabile. Nu acela╚Öi lucru se ├«nt├ómpl─â pe platformele individuale, unde calitatea depinde de originea gunoiului de grajd (speciile animalelor), tehnica de compostare, ╚Öi eventual, de existen╚Ťa gunoiul menajer ad─âugat. ├Än plus, costurile de analiz─â sunt prea mari raportat la cantitate.

╚śi ├«n ceea ce prive╚Öte riscurile de poluare, acestea sunt mult mai u╚Öor controlabile la platformele comunale. Controlul public poate fi asigurat cu u╚Öurin╚Ť─â. Nu la fel se ├«nt├ómpl─â ╚Öi la utilit─â╚Ťile individuale.

├Än concluzie, doar c├ónt─ârind foarte bine argumentele se poate opta c─âtre sistemul optim de depozitare a a gunoiului de grajd. De altfel, m├óine vom reveni ╚Öi cu alte criterii de op╚Ťiune, prev─âzute de Codul de Bune Practici Agricole.

Iar p├ón─â atunci, v─â recomand─âm s─â v─â limita╚Ťi la minimum necesar deplas─ârile ├«n afara locuin╚Ťei sau a fermei proprii ╚Öi s─â respecta╚Ťi regulile de igien─â. Este un bun prilej pentru a ac╚Ťiona responsabil fa╚Ť─â de noi, fa╚Ť─â de ceilal╚Ťi, fa╚Ť─â de Planet─â!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: