Depozitarea gunoiului de grajd direct pe pământ este una dintre principalele surse de poluare cu nitraţi a apelor. Investiţiile în platformele comunale de depozitare a gunoiului de grajd rezolvă această problemă, prin facilitarea accesului la capacităţi de stocare şi utilizare ulterioară a mraniţei rezultate.
În comuna Stăneşti, judeţul Giurgiu, a fost dată în folosinţă o nouă platformă comunală, finanţată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”.
Cu o capacitate de 2.403 mc/an şi o valoare totală a investiţiei de 1.989.391 de lei, din care MMAP a asigurat peste 1.868.038 de lei, aceasta vine în sprijinul gospodarilor UAT Stăneşti care a contribuit cu aproximativ 121.353 de lei. Exploatarea efectivă a platformei va fi stabilită prin Hotărâre a Consiliului Local.
Compostul rezultat (mraniţa) va putea fi valorificat prin vânzare, împrăştiere pe terenurile agricole sau, în funcţie de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu. În plus, echipamentele primite – un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o maşină de împrăştiat compostul şi o cisternă vidanjă – vor asigura un management corect în vederea colectării, manevrării, compostării şi a împrăştierii gunoiului de grajd.
Această comună se alătură localităţilor Colibaşi şi Schitu, din judeţul Giurgiu, care au beneficiat de investiţii similare, asigurându-se astfel condiţiile necesare pentru depozitarea corectă şi avantajoasă a bălegarului, conform Codului de Bune Practici Agricole.
Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanţare adiţională, prin care vor fi finanţate peste 80 de comunităţi locale.