Data publicării: 28 octombrie 2021

Investiția din comuna mureșeană Tăureni vine în sprijinul fermierilor locali, care nu vor mai fi obligați să investească sume importante în infrastructura pentru depozitarea și compostarea bălegarului, datorită noii platforme comunale pentru colectarea gunoiului de grajd, construită în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN).

Investiția de peste 2 milioane lei, a fost suportată, în proporție de cca. 95%, de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), la care se adaugă contribuţia locală în valoare de 108.457 lei.

Platforma are o capacitate de 2.700 metri cubi pe an și este dotată cu un set de utilaje necesare colectării de la populație și manipulării gunoiului de grajd, constând în: tractor, două remorci, încărcător frontal, mașină de împrăștiat compostul și cisternă vidanjă, toate acestea urmând să fie exploatate de UAT și monitorizate de MMAP.

Autoritătea locală beneficiară din Tăureni va decide, printr-o hotărâre a Consiliului Local, modul de gestionare, respectiv de acoperire a costurilor de exploatare ale platformei comunale, inclusiv modul de valorificare a compostului (mraniței) rezultate.

Beneficiarii investițiilor făcute în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” sunt exclusiv UAT-uri, care au fost selectate în cadrul unui program competitiv de finanțare. Fondurile sunt asigurate de Guvernul României, printr-un împrumut acordat de Banca Mondială.

Proiectul, parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole, a demarat în 2008 și s-a încheiat în 2017, finanțând 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională, alocată pentru cinci ani, până în martie 2022, și va finanța peste 85 de comunități locale.