Data public─ârii: 2 noiembrie 2022

ÔÇ×Trebuie depuse mult mai multe eforturi pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de ser─â, precum ╚Öi presiunile asupra resurselor de ap─â ╚Öi a biodiversit─â╚Ťii ÔÇô eforturi care sunt ├«n prezent aproape stagnanteÔÇŁ, ar─âta, a╚Öa cum am scris, Agen╚Ťia European─â de Mediu (EEA).

├Än ultimele luni, inclusiv din cauza situa╚Ťiei geostrategice, toate planurile de refacere a naturii, de transformare a agriculturii, etc. au avansat ├«ntr-un ritm foarte lent, aproape de stagnare. ├Än acela╚Öi timp, starea mediului continu─â s─â se degradeze, avertiza EEA.

Reg├óndirea agriculturii ne prive╚Öte pe to╚Ťi!

Reg├óndirea agriculturii este unul dintre lucrurile f─âr─â de care rezultatele pe care Comisia European─â ╚Öi le-a propus nu vor putea fi atinse. ÔÇ×Privirea agriculturii din unghiuri diferite ne permite s─â explor─âm cauzele fundamentale ale nesustenabilit─â╚Ťii ╚Öi s─â dezbatem posibile c─âi de urmat. De exemplu, eficien╚Ťa ╚Öi cre╚Öterea productivit─â╚Ťii ├«n agricultur─â au crescut produc╚Ťia de alimente ╚Öi au ├«mbun─ât─â╚Ťit accesul la aceasta. Cu toate acestea, insecuritatea alimentar─â este ├«nc─â o problem─â major─â la nivel mondial. Chiar ╚Öi ├«n Europa, ├«n prezent, mai mult de 1 din 12 cet─â╚Ťeni nu ├«╚Öi poate permite o mas─â cu carne, pe╚Öte sau un echivalent vegetarian la fiecare dou─â zileÔÇŁ, arat─â EEA.

├Ämpreun─â cu schimb─ârile climatice, presiunea agriculturii asupra mediului ╚Öi a resurselor naturale submineaz─â sistemele alimentare de ast─âzi. ├Än mod paradoxal, strategiile de ├«mbun─ât─â╚Ťire a durabilit─â╚Ťii agriculturii pot ├«mpiedica ├«ndeplinirea obiectivelor generale de durabilitate. De exemplu, c├ó╚Ötigurile de eficien╚Ť─â ├«n utilizarea input-urilor din agricultur─â (respectiv, reducerea pierderilor acestora) pot fi realizate p├ón─â la un punct dincolo de care pot ap─ârea pierderi de produc╚Ťie, respctiva se poate ajunge lablocarea agriculturii ├«ntr-un ciclu de nesustenabilitate. Promovarea ╚Öi reinterpretarea practicilor tradi╚Ťionale prin agroecologie poate fi r─âspunsul la provoc─ârile de sustenabilitate de ast─âzi, dar r─âm├ón multe alte ├«ntreb─âri. ÔÇ×De exemplu, ce roluri ar putea juca agricultura ╚Öi sistemul alimentar ├«ntr-un viitor durabil? Pe care dintre func╚Ťiile agriculturii ar trebui s─â se str─âduiasc─â societatea s─â le p─âstreze ╚Öi s─â le sus╚Ťin─â?ÔÇŁ, ne ├«ndeamn─â s─â ne g├óndim Agen╚Ťia European─â de Mediu.

Mai multe despre acest subiect pute╚Ťi g─âsi pe https://www.eea.europa.eu/highlights/serious-challenges-in-agri-food.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: