„Trebuie depuse mult mai multe eforturi pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, precum și presiunile asupra resurselor de apă și a biodiversității – eforturi care sunt în prezent aproape stagnante”, arăta, așa cum am scris, Agenția Europeană de Mediu (EEA).
În ultimele luni, inclusiv din cauza situației geostrategice, toate planurile de refacere a naturii, de transformare a agriculturii, etc. au avansat într-un ritm foarte lent, aproape de stagnare. În același timp, starea mediului continuă să se degradeze, avertiza EEA.
Regândirea agriculturii ne privește pe toți!
Regândirea agriculturii este unul dintre lucrurile fără de care rezultatele pe care Comisia Europeană și le-a propus nu vor putea fi atinse. „Privirea agriculturii din unghiuri diferite ne permite să explorăm cauzele fundamentale ale nesustenabilității și să dezbatem posibile căi de urmat. De exemplu, eficiența și creșterea productivității în agricultură au crescut producția de alimente și au îmbunătățit accesul la aceasta. Cu toate acestea, insecuritatea alimentară este încă o problemă majoră la nivel mondial. Chiar și în Europa, în prezent, mai mult de 1 din 12 cetățeni nu își poate permite o masă cu carne, pește sau un echivalent vegetarian la fiecare două zile”, arată EEA.
Împreună cu schimbările climatice, presiunea agriculturii asupra mediului și a resurselor naturale subminează sistemele alimentare de astăzi. În mod paradoxal, strategiile de îmbunătățire a durabilității agriculturii pot împiedica îndeplinirea obiectivelor generale de durabilitate. De exemplu, câștigurile de eficiență în utilizarea input-urilor din agricultură (respectiv, reducerea pierderilor acestora) pot fi realizate până la un punct dincolo de care pot apărea pierderi de producție, respctiva se poate ajunge lablocarea agriculturii într-un ciclu de nesustenabilitate. Promovarea și reinterpretarea practicilor tradiționale prin agroecologie poate fi răspunsul la provocările de sustenabilitate de astăzi, dar rămân multe alte întrebări. „De exemplu, ce roluri ar putea juca agricultura și sistemul alimentar într-un viitor durabil? Pe care dintre funcțiile agriculturii ar trebui să se străduiască societatea să le păstreze și să le susțină?”, ne îndeamnă să ne gândim Agenția Europeană de Mediu.
Mai multe despre acest subiect puteți găsi pe https://www.eea.europa.eu/highlights/serious-challenges-in-agri-food.