Data public─ârii: 8 octombrie 2021

Cea mai bun─â baz─â ╚Ötiin╚Ťific─â pentru aplicarea unei fertiliz─âri ra╚Ťionale ╚Öi ├«n limitele evit─ârii polu─ârii este studiul agrochimic. Aceasta este cea mai sigur─â metod─â, prin care necesarul de fertilizan╚Ťi aplicat este ├«n concordan╚Ť─â cu necesit─â╚Ťile plantelor ╚Öi ale solului, f─âr─â s─â existe surplusuri care s─â devin─â o surs─â de poluare. Acest principiu este ├«nt─ârit de noul Program de ac╚Ťiune (PA), care este obligatoriu pentru to╚Ťi agricultorii.

Studiile agrochimice, obligatorii pentru fermele cu terenuri irigate

Dac─â pentru exploata╚Ťiile agricole care nu beneficiaz─â de sisteme de iriga╚Ťii realizarea studiilor agrochimice nu este impus─â de normele ├«n vigoare, ├«n schimb, pentru fermele care practic─â agricultura ├«n sistem irigat, PA instituie aceast─â obligativitate. Planul de fertilizare trebuie s─â aib─â la baz─â acest studiu. Cantit─â╚Ťile de fertilizan╚Ťi ce vor fi aplicate sunt cele stabilite de speciali╚Öti, ├«n func╚Ťie de cultura ├«nfiin╚Ťat─â, de rezultatele dorite ╚Öi de condi╚Ťiile specifice.

├Än anexa 11, Codul de bune practici agricole (CBPA) ofer─â numeroase recomand─âri referitoare la modul de ├«ntocmire a studiilor ╚Öi de aplicare a rezultatelor acestora. Dup─â ce explic─â cum se recolteaz─â probele de sol, ├«n func╚Ťie de destina╚Ťia terenului, dar ╚Öi de configura╚Ťia lui, CBPA prezint─â elemente referitoare la rezultatele ob╚Ťinute ├«n urma analizelor de laborator. Pe baza datelor ob╚Ťinute sunt prezentate ca exemplu modele de cartograme ale indicatorilor chimici analiza╚Ťi pe care le prime╚Öte proprietarul terenului.

Aceeași anexă prezintă și modul în care specialiștii recomandă planul de fertilizare, pe baza rezultatelor, într-un format Excel.

Conform CBPA, studiile agrochimice trebuie realizate cel pu╚Ťin o dat─â la patru ani, pentru a avea o relevan╚Ť─â optim─â.

Planul de fertilizare, indiferent c─â are la baz─â un studiu agrochimic sau nu, este unul dintre documentele care trebuie s─â existe obligatoriu ├«n orice ferm─â. El poate fi realizat ├«ntr-o form─â detaliat─â, de c─âtre speciali╚Öti, sau ├«ntr-o form─â simplificat─â, de c─âtre fermieri. Lipsa acestui document poate duce la sanc╚Ťiuni, ├«n cazul unui control!

Dar, mai presus de toate, nu trebuie uitat c─â aplicarea ├«ngr─â╚Ö─âmintelor, fie ele organice sau chimice, trebuie f─âcut─â cu respectarea perioadelor de interdic╚Ťie ╚Öi a cantit─â╚Ťilor maxime de azot prev─âzute de PA. Altfel, fertilizan╚Ťii se transform─â ├«n otr─âvuri care ajung ├«n apa ce aprovizioneaz─â oamenii din zonele adiacente terenurilor unde normele nu sunt respectate!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: