Data public─ârii: 30 decembrie 2019

Continu├ónd discu╚Ťia asupra planului de fertilizare, ca instrument ideal pentru un management corect al nutrien╚Ťilor, vom reaminti ac╚Ťiunile principale pentru elaborarea lui, a╚Öa cum sunt precizate ├«n Codul de Bune Practici Agricole (CBPA).

├Än primul r├ónd este necesar ca suprafa┼úa fermei s─â se ├«mpart─â ├«n parcele identificabile, relativ omogene din punct de vedere agrochimic (sol, asolament, istoricul aplic─ârii ├«ngr─â┼č─âmintelor minerale ┼či organice) astfel ├«nc├ót s─â se poat─â stabili pe criterii obiective nevoia de fertilizare a culturilor din fiecare parcel─â. Apoi, este recomandabil ca pentru fiecare parcel─â s─â se realizeze m─âcar o dat─â la patru ani cartarea agrochimic─â, prin care se determin─â con┼úinutul de azot, fosfor ┼či potasiu din sol accesibil culturilor vegetale, precum ┼či al┼úi parametri ai solului care influen┼úeaz─â necesit─â╚Ťile de fertilizare a culturilor (pH, humus, etc.)

Pe baza acestui studiu, asociat ╚Öi cu dorin╚Ťa fermierului, se stabile┼čte asolamentul ┼či amplasarea acestuia ├«n teren. ├Än cadrul fiec─ârui asolament, fertilizarea urmeaz─â s─â fie dirijat─â ├«n func┼úie de natura culturii ┼či poten┼úialul de produc┼úie al acesteia, bine├«n╚Ťeles corelat cu specificul pedoclimatic al locului. Nu are sens s─â se opteze pentru utilizarea unei cantit─â╚Ťi supradimensionate de ├«ngr─â╚Ö─âminte, dac─â specificul pedoclimatic limiteaz─â produc╚Ťia. Rezultatul nu ar fi dec├ót o poluare a apelor subterane cu azotul r─âmas nefolosit!

Legat de acest aspect, CBPA mai arat─â c─â doza de ├«ngr─â┼č─âm├ónt (mineral+organic) se calculeaz─â pentru recolta scontat─â pentru fiecare parcel─â, delimitat─â pe baza ecua┼úiei de bilan┼ú, elementele componente ale bilan┼úului fiind estimate pe baza nomogramelor ┼či tabelelor derivate din rezultatele experien┼úelor de lung─â durat─â.

├Än cazul utiliz─ârii ├«ngr─â┼č─âmintelor organice, ├«ngr─â┼č─âmintele minerale se aplic─â doar pentru completarea necesarului de azot evaluat ├«n pa┼čii anteriori.

Aten╚Ťie: doza maxim─â de azot provenit din ├«ngr─â┼č─âmintele organice care se aplic─â pe teren nu poate dep─â┼či 170 Kg/ha/an!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: