Data public─ârii: 23 decembrie 2019

Planul de fertilizare este, conform Codului de Bune Practici Agricole (CBPA), un instrument util pentru stabilirea dozelor de ├«ngr─â┼č─âminte minerale ╚Öi organice, care urmeaz─â s─â fie aplicate pe terenurile agricole, indiferent dac─â sunt produse ├«n ferm─â sau procurate din afara fermei. De asemenea, acesta faciliteaz─â luarea unor decizii economice legate de cheltuielile planificate cu fertilizarea ╚Öi atingerea ╚Ťintelor de produc╚Ťie.

Planul de fertilizare este obligatoriu ╚Öi se ├«ntocme╚Öte ├«ntr-una din variantele urm─âtoare: ├«n forma simplificat─â, dac─â fermierul respect─â cantit─â╚Ťile maxime de azot substan╚Ť─â activ─â prev─âzute ├«n CBPA, tabelele 7.4 ╚Öi 7.5 sau ├«n baza unui studiu agrochimic, dac─â fermierul inten╚Ťioneaz─â s─â dep─â╚Öeasc─â valorile din tabelurile de mai sus.

Cunosc├ónd necesarul, se pot stabili momentele propice de procurare a ├«ngr─â┼č─âmintelor minerale sau organice, ├«n cazul ├«n care ferma nu dispune de suficiente rezerve proprii.

Planul de fertilizare trebuie s─â stabileasc─â tipul de ├«ngr─â┼č─âm├ónt de folosit, cantitatea, epocile ┼či tehnicile de aplicare. ├Än acest scop, inventarierea surselor de ├«ngr─â┼č─âminte existente ┼či disponibile pentru fertilizarea terenurilor agricole cultivate este de un mare ajutor.

Doar un plan de fertilizare permite o corect─â gestionare a ├«ngr─â┼č─âmintelor la nivelul exploata┼úiei agricole, at├ót ├«n scopuri economice c├ót ┼či pentru protejarea mediului. Mai mult, un plan ├«ntocmit ├«n baza unui studiu agrochimic permite dozarea fertilizan╚Ťilor ├«n raport cu nutrien╚Ťii deja existen╚Ťi ├«n sol ╚Öi cu cerin╚Ťele reale ale culturilor, evit├ónd pierderile, at├ót de nutrien╚Ťi c├ót ╚Öi de bani.

Planul de fertilizare se întocmește separat pentru fiecare cultură, respectiv solă sau parcelă ocupată de o anumită cultură.

Prin ├«ntocmirea acestui plan ├«n timpul iernii, atunci c├ónd grijile sunt mai pu╚Ťine, se poate realiza un optim ├«ntre cheltuieli, cantitatea de ├«ngr─â╚Ö─âminte utilizat─â ╚Öi produc╚Ťia ob╚Ťinut─â. ├Än plus, ceea ce este cel mai important, este c─â apele, fie ele din p├ónza freatic─â sau de suprafa╚Ť─â, nu vor avea de suferit!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: