Data publicării: 28 februarie 2023

La început de sezon, alegerea culturilor se dovedește, adesea, o misiune complicată. Rentabilitatea culturilor este o chestiune de maximă importanță pentru absolut toți agricultorii, indiferent de mărimea lor. În acest context, alegerea unor culturi de nișă poate fi, de multe ori, o mișcare de succes. Plantele medicinale, ca și cele aromatice, reprezintă exact o astfel de cultură.

Eficiență și sănătate la pachet

Culturile de plante medicinale încep să acopere suprafețe din ce în ce mai mari, atât în țara noastră, cât și la nivel european. Producțiile recoltate de pe aceste suprafețe au desfacerea asigurată, la prețuri bune. Cererea este în continuă creștere, având în vedere trendul general către produse pentru îngrijire sau tratament realizate din plante.

La fel, cererea de condimente naturale, cât mai proaspete, este și ea, în creștere. Dar există o serie de condiții.

Trebuie precizat, încă de la început, că plantele medicinale nu necesită, în majoritatea covârșitoare a cazurilor o tehnologie complicată. Pe deasupra, plantele medicinale sunt rezistente la majoritatea bolilor și dăunătorilor culturilor, grație principiilor active pe care le conțin. În consecință, nu este necesară existența unei tehnologii moderne și costisitoare.

În schimb, pentru a putea fi utilizate, plantele medicinale și cele aromatice trebuie cultivate în regim bio. Companiile farmaceutice verifică cu multă scrupulozitate acest aspect. Ca atare, singurele îngrășăminte admise sunt cele naturale, rezultate în urma unei compostări realizate în condiții optime. Se mai admit și fertilizările foliare realizate cu soluții pe bază de alge marine. Eventualele tratamente îngăduite sunt cele realizate cu produse bio, obținute din plante. Controlul buruienilor se face, de regulă, manual sau, pe suprafețe mari, mecanic. Oare cum ne-am simți ca pătrunjelul să aibă gust de gaz lampant, iar tarhonul să miroasă a cine știe ce insecticid?

Din motivele enumerate, cultura plantelor medicinale se pretează foarte bine în fermele mici și medii. Avantajele sunt multiple. În primul rând, investiția pentru înființarea culturii nu este una mare. La fel, întreținerea culturii este relativ simplă. În schimb, prețul obținut este avantajos.

Un alt avantaj, aproape inestimabil, este acela că, nefiind nevoie de cantități mari de îngrășăminte, riscul de poluare a apelor scade.

În concluzie, culturile de plante medicinale aduc sănătate oamenilor și păstrează mediul sănătos!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: