Data publicării: 18 martie 2021

Rentabilitatea culturilor este o chestiune de maximă importanță pentru absolut toți agricultorii, indiferent de mărimea lor. În acest context, alegerea unor culturi de nișă poate fi, de multe ori, o mișcare de succes. Plantele medicinale reprezintă exact o astfel de cultură.

Culturi sănătoase într-un mediu sănătos!

În epoca pe care o trăim, medicina se întoarce tot mai mult către valorile tradiționale. Numeroase medicamente sunt produse din plante. De aceea culturile de plante medicinale încep să acopere suprafețe din ce în ce mai mari, atât în țara noastră, cât și la nivel european. Producțiile recoltate de pe aceste suprafețe au desfacerea asigurată, la prețuri bune. Dar există o serie de condiții.

Trebuie precizat, încă de la început, că plantele medicinale nu necesită, în majoritatea covârșitoare a cazurilor, o tehnologie complicată. Pe deasupra, plantele medicinale sunt rezistente la majoritatea bolilor și dăunătorilor culturilor, grație principiilor active pe care le conțin.

În schimb, pentru a putea fi utilizate, plantele medicinale trebuie cultivate în regim bio. Companiile farmaceutice verifică cu multă scrupulozitate acest aspect. Ca atare, singurele îngrășăminte admise sunt cele naturale, rezultate în urma unei compostări realizate în condiții optime. Se mai admit și fertilizările foliare realizate cu soluții pe bază de alge marine. Eventualele tratamente îngăduite sunt cele realizate cu produse bio, obținute din plante. Controlul buruienilor se face, de regulă, manual sau, pe suprafețe mari, mecanic.

Din motivele enumerate, cultura plantelor medicinale se pretează foarte bine în fermele mici și medii. Avantajele sunt multiple. În primul rând, investiția pentru înființarea culturii nu este una mare, nefiind necesară o tehnologie complexă. La fel, întreținerea culturii este relativ simplă. În schimb, prețul obținut este avantajos.

Un alt avantaj, aproape inestimabil, este acela că, nefiind nevoie de cantități mari de îngrășăminte, riscul de poluare a apelor scade.

În concluzie, culturile de plante medicinale aduc sănătate oamenilor și păstrează mediul sănătos!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: