Data publicării: 18 octombrie 2019

Iată că am ajuns aproape de sfârșitul lunii octombrie. Este momentul să ne îndreptăm atenția și către grădinile de flori, mai mari sau mai mici, de pe lângă casă.  Și, de ce nu, și spre cele destinate producției comerciale, de flori sau de legume. Pe scurt, este vremea plantării bulbilor.

Câteva recomandări pentru a avea o recoltă bogată

Fie că este vorba despre arpagic, fie că vorbim despre bulbii unor crini rari sau ai unor delicate lalele parfumate, regulile de plantare sunt asemănătoare. Unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le avem în vedere este ca pământul să fie bine afânat. Nu trebuie neapărat săpat întreg terenul. Este suficient ca în zona bulbului pământul să fie mărunțit, fie cu sapa, fie cu mâna sau cu diverse echipamente mecanice folosite la plantare. În felul acesta, rădăcina care se va dezvolta din bulb va putea să se fixeze mai ușor. Este important ca inclusiv sub bulb să se găsească un strat de pământ bine afânat!

De asemenea, este foarte importantă adâncimea de plantare. Aceasta trebuie să fie mai mare decât adâncimea de îngheț din sol, astfel încât, indiferent de gerul de peste iarnă, bulbii să fie protejați împotriva înghețului. În funcție de plante, adâncimea de plantare trebuie să fie de 10 centimetri pentru florile timpurii și de talie mică, precum ghiocei, viorele și altele asemenea și până la 20 de centimetri la crini, lalele, gladiole. Este important de știut că adâncimea de plantare a bulbului determină ulterior lungimea tijei florii. Cu cât bulbul este plantat mai adânc, cu atât și tija va fi mai lungă. De asemenea, un bulb adânc plantat înseamnă și o mai bună fixare a plantei în sol, ceea ce în cazul unor flori precum gladiolele, de exemplu, nu este de neglijat.

În ceea ce privește fertilizarea, părerile sunt împărțite. Totuși, majoritatea horticultorilor sunt de acord că bulbul în sine conține o cantitate suficient de mare de substanțe hrănitoare, astfel încât să nu necesite și îngrășăminte suplimentare la plantare. Asta cu atât mai mult cu cât toamna riscul de spălare și levigare și, astfel, de poluare, este mult mai crescut decât în alte sezoane!

Acest lucru este valabil și pentru ceapa și usturoiul plantate în toamnă, la o adâncime de 5 – 10 centimetri, care în primăvară vor asigura o recoltă timpurie!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: