Data publicării: 27 ianuarie 2020

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a lansat o noua licitație pentru atribuirea contractelor de construire pentru investiții în opt comune, însumând un număr de 10 platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd. Investițiile se fac în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN), implementat de MMAP, și finanțat de Guvernul României, dintr-un împrumut de la Banca Mondială.

Platformele se vor construi la nivel comunal, urmând să deservească fermierii mici și gospodăriile de subzistentă care cresc animale, asigurând colectarea și managementul gunoiului de grajd în comunele respective, sprijinindu-i pe aceștia în respectarea cerințelor Directivei Nitrați, implicit în accesarea de fonduri europene destinate agriculturii și dezvoltării rurale prin APIA și AFIR.

„Ca să vă faceți o idee despre importanța și impactul acestor investiții în prevenirea poluării cu nitrați a apelor, vreau să vă spun că platformele comunale pe care le finanțăm în această tranșă au o capacitate totală de 20.980 de metri cubi, ceea ce înseamnă o cantitate anuală de peste 41.500 de metri cubi de gunoi de grajd care va putea fi manageriată prin intermediul acestora.”, a declarat Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Beneficiarii investițiilor făcute în cadrul proiectului sunt exclusiv UAT-uri, care au fost selectate în cadrul unui program competitiv de finanțare. Pe lângă construirea platformelor, MMAP finanțează pentru fiecare dintre acestea un set de utilaje necesar colectării de la populație și manipulării gunoiului de grajd, constând în: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o mașină de împrăștiat compostul și o cisternă vidanjă.

Comunele beneficiare ale acestei tranșe de investiții sunt: Roșia, județul Sibiu, Călățele, județul Cluj, Bod și Drăguș, județul Brașov, Bichiș, județul Mureș, Ipatele, județul Iași, Rociu, județul Argeș, Robeasca, județul Buzău.

Eforturile investiționale sunt suportate în proporție de aprox. 95% de către MMAP, contribuția locală a beneficiarilor de aprox. 5% constând în contravaloarea proiectării platformelor. După finalizare, investițiile sunt transferate către UAT, urmând să fie exploatate de către acestea și monitorizate de către MMAP.

Finanțările în infrastructura specifică diminuării poluării cu nitrați, din cadrul Proiectului CIPN, vor continua până la finalul proiectului, respectiv 31 martie 2022. Bugetul de investiții alocat de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Proiect, pentru perioada 2017-2022, este de 36,32 milioane Euro.