Data publicării: 7 septembrie 2021

Una dintre cele mai importante modificări pe care le aduce noul Program de Acțiune este modificarea notabilă a perioadelor de interdicție a aplicării de îngrășăminte. Pe lângă modificarea perioadei, au fost introduse și excepții.

Culturile de toamnă pot fi fertilizate și iarna

Noile perioade de interdicție a aplicării îngrășămintelor au fost stabilite pe baza ultimelor serii de date climatice disponibile, pentru un interval de 30 de ani, conform standardelor în meteorologie. S-au luat în calcul acele perioade în care temperaturile medii sunt mai mici de 5°C, și prin urmare, cerințele plantelor față de nutrienți sunt reduse și nu au nevoie de îngrășăminte. Pentru că temperaturile medii variază în funcție de relief, și perioadele de interdicție au fost stabilite zonat, pe trepte de altitudine. Astfel, în zona de munte este interzisă aplicarea îngrășămintelor în perioada cuprinsă între 5 noiembrie și 25 martie. În zona de deal, perioada este ceva mai scurtă, din 10 noiembrie până pe 20 martie. În zona de câmpie, perioada de interdicție are doar 115 zile și se întinde între 15 noiembrie și 10 martie. O listă a unităților teritorial-administrative, în funcție de zona de relief în care sunt amplasate, se găsește în Anexa 3 a Programului de Acțiune, disponibil pe site-ul www.apanoastra.ro sau direct aici.

O modificare notabilă este și aceea că noile norme prevăd și excepții. Pe terenurile arabile semănate cu culturi de toamnă sau pe care se înființează culturi extratimpurii, pentru care data semănatului este în perioada de interdicţie, se pot aplica îngrășăminte chimice (sublinierea noastră) și în perioada de interdicție, în limita a maxim 50 kg azot substanţă activă/ha, în funcţie de dezvoltarea fiziologică a plantelor. Și în această situație vor fi respectate cu strictețe regulile și condițiile de aplicare a îngrășămintelor.

Pentru culturile din sere şi solarii nu se aplică perioadele de interdicţie, în condiţiile în care în interiorul acestora temperatura este mai mare de 5°C.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: