Data publicării: 3 iunie 2020

Așa cum am spus-o, construcția unei fântâni nu este un lucru care se face la întâmplare. Apa din fântână trebuie să contribuie la sănătatea tuturor celor care o consumă. Dar, în unele cazuri, ea poate fi tocmai sursa de îmbolnăvire.

Din acest motiv, un grup de specialiști din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică a elaborat un ghid referitor la apa de fântână, disponibil și aici. În acest document, destinat atât populației, cât și medicilor se regăsesc principalele aspecte de care trebuie ținut cont în construirea și, mai ales, întreținerea unei fântâni.

Apa infestată – comorbiditate pentru COVID-19

Una dintre cele mai mari amenințări o reprezintă poluarea cu nitrați a apei din fântână. Cei mai primejduiți sunt, în această situație, nou-născuții care se pot îmbolnăvi foarte grav. Din păcate, chiar și în ultimii ani au existat cazuri, câteva dintre ele mortale. Boala provocată se numește methemoglobinemie acută infantilă sau, mai popular, boala albastră a noilor născuți. Cei mai expuși sunt copiii hrăniți artificial, a căror mâncare este preparată cu apă dintr-o fântână infestată cu nitrați. Fierberea apei nu face decât să înrăutățească lucrurile, pentru că, prin evaporarea apei, va crește concentrația nitraților din apă!

Nici copiii mai mari ori adulții nu sunt imuni la consumul de apă poluată cu azotați. Principala afectare constă în reducerea capacității de transport a oxigenului de către globulele roșii din sânge. Manifestările încep cu scăderea treptată a capacității de efort, apoi, pe măsură ce lipsa se agravează, continuă cu stări de oboseală exagerată și culminează cu alterarea funcționării a diferite organe, mai ales plămâni, ficat și creier.

În contextul particular al pandemiei de COVID-19, trebuie să subliniem că intoxicația cu nitrați este un factor important de risc. Un pacient care are o capacitate redusă de a transporta oxigenului în sânge, are șanse mult mai mari să aibă o formă mai gravă de COVID-19, față de unul fără această problemă!

Pe lângă methemoglobinemie, consumul de apă poluată mai poate produce afecțiuni digestive, iar unele cercetări îl consideră și ca factor favorizant al dezvoltării unor forme de cancer.

Pentru a preveni apariția problemelor enumerate mai sus, medicii recomandă monitorizarea calității apei din fântână. În acest scop, analiza apei trebuie făcută cel puțin o dată pe an. Laboratoare specializate există pe lângă Direcțiile Județene de Sănătate Publică, dar și în alte locuri. Întrebați medicii de familie și ei vor ști încotro să vă îndrume sau consultați internetul, pentru a localiza laboratoare acreditate.

Dar oricâte analize s-ar face, ele nu rezolvă nimic în privința calității apei, dacă nu sunt luate măsurile de prevenire a poluării apelor cu nitrați. Iar acest lucru este foarte ușor de făcut de către toți gospodarii, prin respectarea regulilor privind prevenirea acestui tip de poluare!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: