Data public─ârii: 14 iunie 2021

Perdelele forestiere de protec╚Ťie a suprafe╚Ťelor agricole reprezint─â unul dintre subiectele mereu prezente ├«n discu╚Ťii, dar care str─âlucesc prin absen╚Ťa ├«n practic─â. Tocmai din acest motiv revenim asupra subiectului.

O form─â de protec╚Ťie simpl─â, cu eficien╚Ťa dovedit─â!

Perdelele forestiere de protec╚Ťie constituie un mijloc eficient de contracarare a schimb─ârilor climatice. Aceast─â afirma╚Ťie nu este doar o presupunere, ci o realitate demonstrat─â de practica a mai bine de 150 de ani. Primele amenaj─âri de acest fel au fost f─âcute ├«n Dobrogea, ├«n 1860, la recomandarea lui Ion Ionescu de la Brad. El le-a numit ÔÇ×adumbriri contra v├óntuluiÔÇŁ. 20 de ani mai t├órziu a ap─ârut ╚Öi un plan ├«nchegat. ├Än 1881, ├«n Revista P─âdurilor, B. Pizu propunea instalarea a 56 f├ó┼čii de p─âdure, de la Dun─âre la Podgorii, undeva ├«n zona B─âr─âganului ╚Öi a sudului Moldovei. F├ó╚Öiile de p─âdure urmau s─â fie amplasate la o distan╚Ť─â de circa 20 km ├«ntre ele. Pentru c─â la acea vreme agricultura era cea mai important─â surs─â de venit, iar marii proprietari erau receptivi la nout─â╚Ťile ├«n domeniu, planurile au fost puse ├«n practic─â. F─âr─â a intra ├«n prea multe am─ânunte, vom spune doar c─â ├«n jurul anului 1935 ├«n Ialomi╚Ťa, Constan╚Ťa, Br─âila ╚Öi Dolj existau perdele forestiere ├«nsum├ónd ├«n jur de 2.500ÔÇô3.000 ha. ├Än 1937, Ministerul Agriculturii ┼či Domeniilor ini┼úiaz─â un studiu privind perdelele de protec┼úie a c├ómpului. Institutul de Cercet─âri ┼či Experimenta┼úie Forestier─â (ICEF) introduce ├«n programul s─âu de lucru asemenea preocup─âri fiindu-i alocat─â ┼či o sum─â de 300.000 lei. S-au efectuat cercet─âri importante privind influen┼úa perdelelor asupra v├óntului, acumul─ârii z─âpezii, umidit─â┼úii solului, protec┼úia solului ├«mpotriva spulber─ârii stratului superior fertil, asupra recoltelor agricole (gr├óu, ov─âz, porumb, etc.).

Rezultatele s-au v─âzut cel mai bine ├«n cazul secetei din 1946, anul cel mai secetos din secolul al XX-lea, c├ónd la ad─âpostul perdelelor s-a ob┼úinut un spor de recolt─â de 300% fa┼ú─â de c├ómpul neprotejat. Perdelele au avut efect pozitiv ┼či ├«n anul 1947, c├ónd ├«n Dobrogea gr├óul a degerat ├«n ├«ntregime ├«n c├ómpurile neprotejate, dar s-au ob┼úinut 600 kg/ha la ad─âpostul perdelelor. ├Än perioada 1950ÔÇô1961 s-a demarat o ac┼úiune de mari propor┼úii pentru crearea re┼úelei de perdele din Dobrogea. Rezultatul a fost o suprafa┼ú─â de cca. 3 000 ha de perdele, protej├ónd aprox. 1 000 000 ha culturi.

├Än 1962, printr-un decret comunist, f─âr─â nici o baz─â ╚Ötiin╚Ťific─â, s-a hot─âr├ót t─âierea tuturor litierelor aflate pe terenurile agricole, sub cuv├ónt c─â ÔÇ×sunt o idee stalinist─âÔÇŁ.

Ast─âzi, exist─â o serie de m─âsuri care ├«ncurajeaz─â crearea perdelelor forestiere ╚Öi o groaz─â de proiecte, dar prea pu╚Ťine realiz─âri practice.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: