Data publicării: 27 noiembrie 2023
An aerial shot of a landscape surrounded by mountains and lakes with industrial disaster

Negociatorii Parlamentului European și cei ai Consiliului au ajuns la un acord provizoriu cu privire la actualizarea normelor UE privind infracțiunile și sancțiunile de mediu.

Până la zece ani de închisoare pentru delicte de mediu!

Noile reguli oferă o listă actualizată a acțiunilor de mediu care se califică drept infracțiuni la nivelul UE.Totodată sunt prezentate sancțiunile aferente, pentru a asigura o aplicare mai eficientă a legislației UE de mediu. Lista va include, printre alte infracțiuni, importul, utilizarea de mercur și gaze fluorurate cu efect de seră, importul de specii invazive, epuizarea ilegală a resurselor de apă și poluarea cauzată de transportul maritim. Negociatorii Parlamentului cât și ai Consiliului au convenit, de asemenea, asupra unor sancțiuni mai stricte pentru așa-numitele infracțiuni calificate. Adică, cele care provoacă distrugerea unui ecosistem sau a unui habitat dintr-un sit protejat (situri Natura 2000) sau prin deteriorarea calității aerului, solului sau a apei. Acestea includ infracțiuni grave, catastrofale precum poluarea pe scară largă sau incendiile forestiere de amploare.

Persoanele fizice, inclusiv reprezentanții companiilor, care săvârșesc infracțiuni de mediu și pot care duce la moarte pot fi condamnate la închisoare de până la zece ani. Pentru distrugeri calificate, pedeapsa ar putea fi de opt ani de detenție, iar pentru alte fapte care nu sunt atât de grave, pedeapsa poate fi de până la cinci ani, în funție dimensiunea și reversibilitatea prejudiciului de mediu cauzat.

Posibilii infractori se pot confrunta, de asemenea, cu alte sancțiuni, cum ar fi amenzi și obligația de a restabili mediul deteriorat sau de a compensa prejudiciul cauzat. Aceleași sancțiuni pot fi de așteptat și pentru companii precum, retragerea licențelor de funționare, interzicerea accesului la finanțari publice cât și la închiderea temporară sau permanentă a activității comerciale. În urma transpunerii legislative, atunci când vine vorba de amenzile pentru companii, statele membre pot alege de a le percepe amenzi, de la 3 la 5% din cifra anuală de afaceri, în funcție de intensitatea sau natura infracțiunii, sau să aleagă plata amenzii în sume fixe de până la 40 de milioane de euro.

De asemenea, deputații s-au asigurat că persoanele care raportează posibile infracțiuni vor primi sprijin din partea autorităților la evaluarea intensității infracțiunilor. Judecătorii, procurorii, poliția și alți funcționari judiciari vor urma cursuri periodice de formare specializată, iar statele membre vor organiza campanii de conștientizare pentru a reduce infracționalitatea din domeniul mediului.

În cazurile transfrontaliere, autorităților naționale vor cere să coopereze între ele chiar cu alte structuri competente, cum ar fi: Eurojust, Europol sau Parchetul European. De asemenea, statelor membre li se va cere să pregătească strategii naționale de combatere a posibilelor infracțiuni împotriva mediului cât și să colecteze date statistice aferente. Comisia Europeană va trebui să actualizeze în mod regulat lista infracțiunilor identificate.

Mai multe informații puteți afla urmând Environmental crimes: deal on new offences and reinforced sanctions | News | European Parliament (europa.eu)

Recomandările editorilor pe aceeași temă: