
În ultimii ani, și grație mai multor programe europene, au apărut tot mai multe plantații comerciale de legume și livezi moderne. Tehnologii noi au fost aplicate cu succes, având ca rezultat o creștere a producției comerciale de fructe și legume. Plantațiile de afine, cătină, dar și livezile de mere, nuci și pruni, sunt o dovadă clară în acest sens. Nu mai vorbim de cele de cireși sau pere. Dar, deocamdată, capacitățile de păstrare și prelucrare a producției sunt destul de mici. De aici și eficiența economică scăzută a acestor investiții…
Informarea și implicarea – cheia unei rentabilități sporite!
Păstrarea pentru o perioadă cât mai lungă a produselor reprezintă cheia rentabilității livezilor. Căci, indiferent cât de bună ar fi producția, atât din punct de vedere al calității, cât și al cantității, dacă nu poate fi valorificată, atunci rezultatele sunt mult sub așteptări. Or, tocmai aceasta este problema cu care se confruntă majoritatea producătorilor români. Obțin producții mari în timpul sezonului, dar nu pot să le valorifice în timp util. De aceea, fructele se strică, în mare parte, ajungând să creeze probleme legate de gestionarea lor ca gunoi.
Soluția problemei o reprezintă construirea unor capacități de stocare în condiții speciale, ceea ce ar permite valorificarea pe o perioadă mai lungă. În cazul merelor, de exemplu, problema este ceva mai simplu de rezolvat. Aceste fructe pot fi păstrate în pivnițe sau magazii răcoroase și bine aerisite o perioadă destul de lungă, fără a-și pierde calitățile.
În schimb, alte fructe au nevoie de depozite cu temperaturi scăzute, pentru a putea fi păstrate. Astfel de depozite sunt destul de scumpe. Costul lor poate depăși, adesea, 1-1,5 milioane euro, ceea ce reprezintă o sumă considerabilă pentru un fermier. Vestea bună, însă, este că aceste investiții pot fi realizate cu un sprijin financiar consistent, în cadrul unor programe europene sau naționale. Așa au reușit unii fermieri să poată beneficia de depozite de păstrare a fructelor.
Pe lângă acest sprijin, la ora actuală s-a dezvoltat și un sistem care facilitează o mai strânsă colaborare între marile rețele de magazine și asociațiile de producători. Astfel, în cadrul unor lanțuri scurte de aprovizionare, produsele ajung rapid din fermă pe rafturile magazinelor.
În fine, alte programe se referă la sprijinul acordat pentru realizarea de către producători a unor capacități de procesare primară. Așa se face că sucul de mere, de exemplu, a devenit un produs tot mai popular pe piață.
În concluzie, informarea și implicarea fermierilor reprezintă cheia pentru obținerea unei rentabilități ridicate a livezilor comerciale.