Data publicării: 10 iunie 2019

Anul acesta luna lui Cireşar a debutat cu multe ploi. Rezultatul este că recoltele de cireșe sunt mai mici și de o calitate mai slabă. În aceste condiții e firesc să ne dorim să le păstrăm pe cele pe care le avem cât mai mult și cât mai bine.

Umezeala – principalul dușman al cireșelor!

Unul dintre factorii care conduce rapid la deprecierea cireșelor este umezeala. De aceea, pentru păstrarea în condiții cât mai bune a cireșelor se recomandă depozitarea lor în lădițe, în spații bine aerisite. Pentru a evita deshidratarea se pot acoperi cu hârtie. Stratul în care se așează nu trebuie să nu fie prea gros, pentru a nu se zdrobi.

Dacă vorbim despre cantități mici, se recomandă uscarea lor cu șervețele de hârtie, înainte de a fi introduse în sertarul pentru fructe al frigiderului.

Prima condiție, însă, pentru ca cireșele să se păstreze mai mult timp, este aceea de a fi culese cu tot cu cozi. Lipsa codițelor le reduce perioada de păstrare la jumătate.

O altă condiție pentru ca cireșele să poată fi păstrate mai mult timp este să fie recoltate la momentul optim. Fructele trebuie să se afle la maturitatea deplină, să aibă savoare, dar, în același timp, să fie ferme, astfel încât să suporte manipularea fără a se deteriora. De regulă, momentrul optim al recoltării se alege în funcție de experiența și ”ochiul gospodarului”. Totuși, pentru cei care doresc să stabilească momentul „ca la carte”, există scări de culoare pentru fiecare varietate de cireșe în parte. Culoarea fructelor indică momentul recoltării.

O particularitate a cireșelor este că, odată culese, coacerea nu mai continuă, ceea ce este un avantaj. Deasemenea, nici prezența vaporilor de etilenă nu stimulează coacerea după recoltare, ca la majoritatea fructelor.

În orice caz, perioada optimă de păstrare a cireșelor proaspete este între două și patru zile. Congelate stau foarte bine chiar și un an, iar în diferite compoturi, gemuri și dulcețuri chiar și mai mult, în funcție de modul de ambalare.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: