Data publicării: 7 iunie 2021

Luna iunie este cunoscută în calendarul popular românesc drept Cireșar. Așadar, ne aflăm în plin sezon al cireșelor și al căpșunilor. După cât le-am așteptat, e firesc să ne dorim să ne bucurăm de ele cât mai mult. De aceea, iată câteva sfaturi referitoare la păstrarea lor în stare proaspătă.

Oțetul, soluția pentru păstrarea căpșunilor

Cireșele, la fel ca și căpșunile, sunt fructe destul de fragile. Din acest motiv, trebuie manevrate cu grijă încă din momentul culesului. Acest moment trebuie ales cu atenție: dacă este prea devreme, fructele nu vor mai oferi întreaga lor savoare. Dacă este prea târziu, vor deveni foarte sensibile la manipulare.

Cireșele prezintă și particularitatea de a nu se mai coace după ce au fost culese.

În orice caz, atât cireșele, cât și căpșunile, se culeg cu tot cu codițe. Astfel rezistă mai bine. Apoi, și unele și altele, se usucă bine, pe un prosop sau pe hârtie. Cireșele nu se spală înainte de a fi puse la păstrare. Cel mai bine se depozitează în frigider sau într-o magazie răcoroasă. Perioada de păstrare în bune condiții a cireșelor este de două până la patru zile.

Căpșunile sunt sensibile la atacul mucegaiului. De aceea, cât mai curând după ce au fost culese trebuie înlăturate cele atinse de mucegaiuri. Cele rămase se clătesc într-o soluție formată din o parte oțet și cinci părți apă. Aceasta are proprietatea de a distruge sporii de mucegai și alte bacterii. După ce s-au uscat, căpșunile se păstrează fie în frigider, fie în magazii sau cămări răcoroase. Înainte de a fi consumate se spală bine, sub jet de apă. Astfel tratate, căpșunile se pot păstra în bune condiții chiar și o săptămână, dacă au fost manipulate cu grijă.

Desigur că cireșele și căpșunile se pot păstra și la congelator. Din păcate, imediat după dezghețare se înmoaie, astfel încât nu mai pot fi folosite decât pentru prepararea a diverse rețete și nu consumate ca atare!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: