
Comisia Europeană și țările UE ar trebui să sprijine tranziția la îngrășămintele organice și să devină mai puțin dependente de îngrășămintele rusești, spun europarlamentarii din Comisia pentru agricultură.
Proiectul de text, propus de Norbert Lins (PPE, DE), președintele Comitetului pentru agricultură și aprobat cu 38 de voturi pentru, 7 împotrivă și 2 abțineri, spune că toate îngrășămintele minerale, cu excepția celor care provin din Rusia și Belarus, ar trebui să fie în continuare temporar scutite de taxe de import pentru a stabiliza prețurile.
Eurodeputații cred că gunoiul de grajd este o alternativă viabilă
Deputații subliniază că Rusia a abuzat de dominația sa în aprovizionarea cu gaze și a folosit îngrășămintele ca armă politică. Utilizarea suplimentară la nivel înalt a acestor îngrășăminte riscă să alimenteze eforturile de război ale Rusiei și să susțină alte regimuri autocratice, subliniază ei. Cu toate acestea, dependența UE de îngrășămintele rusești și bieloruse nu ar trebui înlocuită cu alte îngrășăminte importate; nici trecerea la o industrie europeană a îngrășămintelor cu emisii scăzute de carbon nu ar trebui să fie pusă în pericol, notează ei.
Deputații europeni îndeamnă Comisia să elaboreze și să prezinte o strategie a UE pentru nutrienții durabili ai solului până în iunie 2023.
Având în vedere că rezerva de criză nu este suficientă pentru a face față creșterii costurilor îngrășămintelor care au ca rezultat creșterea costurilor de producție, europarlamentarii fac apel la Comisia Europeană și la țările UE să sprijine fermierii până când piața se stabilizează și alternativele la îngrășămintele minerale vor fi disponibile.
Reducerile consecutive ale bugetului politicii agricole comune (PAC) ar trebui compensate în cadrul revizuirii intermediare a bugetului UE (cadrul financiar multianual), adaugă europarlamentarii, argumentând că UE ar trebui să urmărească și alte modalități de finanțare a activităților agricole dincolo de PAC.
Pentru a aborda situația îngrășămintelor, deputații îndeamnă țările UE să identifice soluții care să utilizeze eficient planurile strategice ale PAC și, în acest context, scheme pentru promovarea fertilizării organice.
Deputații solicită, de asemenea, ca alternativele organice la îngrășămintele chimice, cum ar fi RENURE („Azotul recuperat din gunoi de grajd”), cu potențialul de a înlocui îngrășămintele chimice fără a genera emisii suplimentare, să fie activate peste pragul din zonele vulnerabile la nitrați de Directiva privind nitrații.