Data public─ârii: 17 martie 2022

Dup─â o anchet─â care a durat 18 luni, deputa╚Ťii europeni solicit─â ╚Ť─ârilor UE s─â respecte bun─âstarea animalelor ├«n timpul transportului ╚Öi s─â treac─â, treptat la transportul de carne ├«n locul celui de animale vii.

Parlamentul European cere camere video pe camioane și timp de transport limitat

Ancheta Parlamentului European a concluzionat c─â prevederile UE ├«n acest domeniu nu sunt ├«ntotdeauna respectate ├«n statele membre ╚Öi c─â acestea nu iau ├«n considerare pe deplin nevoile diferite ale animalelor. Cele mai evidente ├«nc─âlc─âri se refer─â la lipsa spa╚Ťiului liber, la aprovizionarea cu ap─â sau hran─â pentru animalele transportate, expedierea acelor animale care nu sunt apte pentru transport ╚Öi supraaglomerarea. Sunt folosite vehicule neadecvate, iar transportul are loc uneori la temperaturi extreme, iar timpii de c─âl─âtorie sunt, adesea, prea lungi.

Pentru a remedia situa╚Ťia, deputa╚Ťii au adoptat un set de recomand─âri. Ace╚Ötia solicit─â Comisiei ╚Öi ╚Ť─ârilor UE s─â ├«╚Öi intensifice eforturile pentru a respecta bun─âstarea animalelor ├«n timpul transportului, s─â actualizeze normele UE ╚Öi s─â numeasc─â un comisar al UE responsabil pentru bun─âstarea animalelor.

Raportorul PE Daniel Buda a declarat: ÔÇ×Bun─âstarea animalelor ├«n timpul transportului este nenegociabil─â ╚Öi trebuie respectat─â p├ón─â c├ónd animalele ajung la destina╚Ťia final─â. Transportul animalelor vii trebuie s─â continue, at├ót ├«n statele membre, c├ót ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile ter╚Ťe, cu respectarea celor mai ├«nalte standarde de bun─âstare a animalelor. Este important pentru economia UE ╚Öi pentru supravie╚Ťuirea financiar─â a fermierilor no╚Ötri.ÔÇŁ

Conform PE, timpul de c─âl─âtorie pentru animalele domestice care merg la sacrificare nu trebuie s─â dep─â╚Öeasc─â opt ore, iar animalele gestante ├«n ultima treime de gesta╚Ťie nu ar trebui transportate mai mult de patru ore. De asemenea, vi╚Ťeii ne├«n╚Ť─ârca╚Ťi cu v├órsta mai mic─â de patru s─âpt─âm├óni nu ar trebui transporta╚Ťi, spun parlamentarii, dec├ót de c─âtre fermieri ╚Öi pe o distan╚Ť─â mai mic─â de 50 km.

Eurodeputa╚Ťii vor camere CCTV pe vehiculele de transport, ├«n special pentru ├«nc─ârcare ╚Öi desc─ârcare. Autorit─â╚Ťile na╚Ťionale ar trebui s─â aprobe planurile de c─âl─âtorie a animalelor numai dac─â se estimeaz─â c─â temperatura va fi ├«ntre 5 ┬░C ╚Öi 30 ┬░C. Temperatura, umiditatea ╚Öi nivelurile de amoniac din vehicule ar trebui ├«nregistrate.

Deputa╚Ťii critic─â ╚Öi faptul c─â nu exist─â un sistem de control pentru transportul animalelor ├«n ╚Ť─ârile din afara UE. Exportul de animale vii ar trebui aprobat numai dac─â respect─â standardele europene de bun─âstare a animalelor.

Ca solu╚Ťie, deputa╚Ťii sus╚Ťin o tranzi╚Ťie c─âtre un sistem mai eficient ╚Öi mai etic, care s─â favorizeze transportul materialului seminal sau al embrionilor ├«n detrimentul animalelor de reproduc╚Ťie, iar carcasele ╚Öi carnea fa╚Ť─â de animalele mutate pentru sacrificare. Ace╚Ötia solicit─â Comisiei s─â prezinte de urgen╚Ť─â, cel t├órziu ├«n 2023, un plan de ac╚Ťiune pentru a sprijini aceast─â tranzi╚Ťie.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: