Data publicării: 1 septembrie 2020

Poate că mulți dintre noi și-au invidiat înaintașii că au fost martorii unor vremuri de transformări radicale ale lumii. Ei bine, iată că și noi trăim acum vremuri în care viața Planetei se schimbă din rădăcini. Până de curând, probabil că n-am fi crezut că un virus microscopic poate să genereze atâtea schimbări structurale în societate. Iar acum, nu ne-a mai rămas decât să luăm măsuri astfel încât să putem să ne continuăm activitatea și să rămânem sănătoși!

Evitarea aglomerațiilor, purtarea măștii și curățenia rămân principalele arme!

Ceea ce credeam că știm despre SARS-CoV-2, virusul care provoacă teribilul COVID-19, s-a dovedit, în mare parte, incorect. Astfel, toate speranțele legate de presupusa sensibilitate la căldura verii s-au dovedit nefondate. Așa se face că acum, la început de toamnă, situația este mult mai gravă decât cea din primăvară. Dacă în luna aprilie cifra de 500 de noi îmbolnăviri într-o singură zi ne dădea fiori reci, acum am considera că pandemia e în regresie, dacă am ajunge din nou la această cifră. La fel stau lucrurile și cu numărul cazurilor grave sau cel al deceselor!

Există voci care au interpretat relaxarea măsurilor de izolare ca pe un semn că primejdia este mai mică. Aceasta, o spunem răspicat, este o greșeală imensă. Doar că oamenii nu puteau fi ținuți la nesfârșit închiși în case, iar economia trebuie să funcționeze. De aceea, este necesar ca oamenii să învețe să se protejeze de boală în noile condiții și, în același timp, să își desfășoare activitatea obișnuită în condiții cât mai firești. Spunem firești, și nu normale, căci multe dintre lucrurile pe care le-am considerat normale se dovedesc acum periculoase. Dureros să spunem că printre acestea se numără îmbrățișările între prieteni și rude, întâlnirile în grupuri mai mult sau mai puțin numeroase, participarea fizică la diverse evenimente sportive, culturale, sociale, și chiar banalele strângeri de mână.

Acum ele trebuie înlocuite cu purtarea măștii de protecție în spațiile închise și chiar și în cele deschise, dacă sunt aglomerate, de dezinfectarea mâinilor cât mai des posibil, de schimbarea hainelor „de stradă” cu cele „de casă” imediat ce trecem de ușa locuinței. Dar cel mai important este să rămânem conștienți că împreună vom putea trece și peste această încercare. Și înaintașii noștri au reușit să învingă ciuma, holera, gripa spaniolă și alte boli, care, la vremea lor au fost la fel de cumplite cum se arată acum COVID-19.

Iar în acest context, a avea ape curate este una dintre armele de care avem nevoie pentru lupta ce o ducem. De aceea, odată cu instalarea calendaristică a toamnei, vă invităm să rămânem responsabili în toate activitățile noastre și să respectăm cu strictețe regulile și bunele practici pentru a rămâne sănătoși!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: