Data publicării: 4 martie 2020

Unul dintre cele mai ambițioase proiecte pe care conducerea Uniunii Europene și le-a asumat este Pactul Verde European. Conform acestui document, Europa își propune să devină până în 2050 primul continent neutru din punct de vedere al impactului pe care îl are asupra climatului și asupra mediului înconjurător. Pentru atingerea acestui obiectiv, este necesară implicarea și acțiunea mai multor sectoare de activitate, în mod special a celui agricol.

Porumbul, unul dintre instrumentele de realizare a ambițiosului proiect

Este un fapt arhicunoscut acela că producția de hrană își lasă amprenta în mod negativ asupra aerului, apei și solului, contribuind în mod negativ la reducerea biodiversității, la schimbarea climatului și la diminuarea resurselor naturale pe care le avem la dispoziție. Pentru a preveni toate aceste consecințe nefaste, Uniunea Europeană a demarat strategia „Farm to Fork” ca parte a Pactului Verde. Strategia are drept obiectiv obținerea unui sistem alimentar durabil din punct de vedere ecologic, social și economic, acoperind toate etapele din lanțul de aprovizionare cu alimente. Situându-se la începutul acestui drum, sectorul agricol se angajează în protejarea mediului înconjurător prin diminuarea poluării la nivelul solului, apei și aerului.

Prezentă la București, Céline DUROC, Directorul Executiv al Confederației Europene a Porumbului, a avut un punct de vedere foarte important legat de acest aspect: „importurile de porumb ale blocului comunitar s-au situat, în ultimele sezoane, la peste 20 milioane de tone anual, UE devenind cel mai mare importator de porumb la nivel mondial. Nu este o situație firească, având în vedere potențialul Uniunii și sperăm că decidenții politici vor veni cu un pachet adecvat de măsuri de susținere, dată fiind importanța acestei culturi pentru economia europeană, inclusiv din perspectiva faptului că porumbul este cea mai eficientă cultură arabilă pentru sechestrarea carbonului, deci contribuie la realizarea obiectivelor recent-lansatului Pact Verde”.

În concluzie, cultura porumbului nu reprezintă doar o sursă de alimente, ci și un mijloc de combatere a poluării și schimbărilor climatice. Ca atare, merită toată atenția fermierilor!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: