Data publicării: 8 ianuarie 2021

Crescătorii de animale din localitatea Turburea, din județul Gorj, au încheiat anul 2020 cu dreptul. La sfârșitul lunii decembrie, cu doar câteva zile înaintea Crăciunului a avut loc recepția la încheierea lucrărilor a noii platforme comunale pentru colectarea gunoiului de grajd.

Încă o platformă comunală se adaugă celor deja existente

După cum am arătat în repetate rânduri, depozitarea gunoiului de grajd pe platforme necorespunzătoare, care nu sunt impermeabile, au drept consecință poluarea apelor din zonă, în special cu azot. Primul rezultat este scăderea calității apelor de băut din fântâni. Creșterea concentrației de azotați din apa de băut provoacă îmbolnăviri și chiar decese, în primul rând la sugari!

De aceea, colectarea gunoiului de grajd în spații corespunzătoare reprezintă o măsură absolut necesară. Acesta este unul dintre motivele pentru care Guvernul României a lansat, prin intermediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, „Programul pentru Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”. În cadrul acestui program, Guvernul României a contractat un împrumut de la Banca Mondială. Banii sunt folosiți pentru finanțarea a peste 90% din costurile necesare construirii și dotării cu utilajele necesare bunei funcționări a unor platforme comunale pentru colectarea gunoiului de grajd. Restul banilor sunt puși la dispoziție de către autoritățile locale, care, după terminarea lucrărilor devin proprietarii și administratorii investițiilor, pe toată durata de viață a acestora. Investițiile cuprind nu numai construirea efectivă a platformelor, dar și dotarea cu remorcă de transport, cisternă, vidanjă, încărcător frontal și toate celelalte utilaje necesare desfășurării normale a activității.

Autoritățile locale au libertatea absolută în a decide asupra modului de desfășurare a activității, cât și asupra modului de valorificare a compostului rezultat de pe platforme.

Beneficiarii investițiilor făcute în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” sunt exclusiv UAT-uri, care au fost selectate în cadrul unui program competitiv de finanțare.

Harta completă a platformelor comunale pentru gunoiul de grajd se găsește aici: https://apanoastra.ro/platforme-de-gunoi-de-grajd. Tot pe această pagină web se găsesc informații foarte utile pentru fermieri, cum ar fi calculatorul pentru dimensionarea unei platforme individuale pentru stocarea gunoiului de grajd și indicații pentru construcția, cu costuri foarte mici, a unei platforme individuale cu folie impermeabilă, destinată depozitării temporare a bălegarului.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: