Data publicării: 19 octombrie 2021

Noul Program de Acțiune (PA), obligatoriu pentru toți fermierii, include și o serie de norme tehnice obligatorii referitoare la modul în care se aplică îngrășămintele organice. Aceste reguli au fost elaborate pentru a se crea toate condițiile ca fertilizarea să nu se transforme în poluare a apelor din pânza freatică sau a celor de suprafață.

Fertilizarea se face în etape

Îngrăşămintele organice se aplică cât mai devreme posibil, în afara perioadei de interdicție, dar în perioada de creştere a culturilor, pentru a maximiza preluarea nutrienţilor de culturi şi a minimiza riscul poluării. În fiecare an, cel puţin jumătate din cantitatea de gunoi stocată în timpul iernii, trebuie împrăştiată până la 1 iulie, iar restul până înainte de începerea perioadei de interdicție, în cazul în care pe terenul respectiv se înfiinţează o cultură de toamnă.

În timpul administrării trebuie evitat ca materialul administrat să ajungă prin scurgere în sursele de apă. În acest scop se va evita fertilizarea pe porţiunile de teren aflate în imediata apropiere a canalelor, cursurilor de apă sau a altor surse de apă, se vor avea în vedere condiţiile meteorologice (absenţa precipitaţiilor în momentul aplicării) şi starea de umiditate a solului (solul uscat diminuează scurgerea de apă).

De altfel, descărcarea sau depozitarea gunoiului în apropierea surselor de apă, golirea sau spălarea buncărelor şi utilajelor de administrare a îngrăşămintelor de orice fel în apele de suprafaţă sau în apropierea lor este interzisă şi se sancţionează potrivit legii.

În timpul administrării îngrăşămintelor organice naturale lichide şi semilichide, se vor adopta bunele practici existente, în scopul evitării poluării surselor de apă. Dintre acestea, cele mai importante sunt:

  • să se aibă în vedere condiţiile meteorologice şi starea solului. Se va evita împrăştierea pe timp cu vânt, cu soare puternic, în timpul ploilor;
  • să se evite orice descărcare, accidentală sau intenţionată a acestor lichide, din rezervorul sau cisterna utilajului de administrare, în apropierea oricărei surse de apă sau direct în aceasta. În acest scop este necesar ca rezervorul sau cisterna să fie protejate sau construite din materiale anticorozive. Atât la transportul, cât şi la administrarea acestor îngrăşăminte, pierderile tehnologice sau prin neetanşeitatea utilajelor trebuie reduse în totalitate.
  • în nici un caz nu se vor efectua reparaţii sau alte operaţii, în afara celor tehnologice, dacă utilajul este încărcat parţial sau total.

O altă regulă importantă se referă la uniformitatea de împrăştiere: indiferent dacă această operaţie se efectuează manual sau mecanizat, aceasta trebuie să depăşească 75%.

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: