Data publicării: 3 februarie 2021

Că pământul are nevoie de îngrășăminte suplimentare pentru a favoriza obținerea unor recolte performante este o certitudine. Cu toate acestea, discuția devine mult mai complexă atunci când vine vorba despre ce îngrășăminte și în ce cantități trebuie folosite. Desigur că acestea variază în funcție de cultură, de zonă, de tipul de sol și de regimul precipitațiilor. Și totuși, cum aflăm care este echilibrul?

Analiza solului – calea de a afla exact ce este necesar

Stabilirea cantității optime de îngrășăminte care trebuie distribuite pe un teren reprezintă una dintre cele mai complicate probleme ale unui agricultor. Chestiunea este deosebit de complexă. Dacă se distribuie o cantitate prea mică, recolta obținută va fi una sub potențialul terenului și soiului respectiv. Dacă se distribuie o cantitate prea mare, rezultatul este o poluare, în primul rând a apelor subterane și de suprafață din zonă. Pe deasupra, îngrășămintele și împrăștierea lor, indiferent de tip, presupun costuri. Odată avem de-a face cu cheltuieli pentru achiziționarea fertilizanților, iar apoi cu plata costurilor legate de împrăștierea pe teren.

Toate aceste întrebări își găsesc răspunsul foarte simplu: analiza solului. O analiză făcută într-un laborator specializat oferă date complete referitoare la conținutul în azot, fosfați, potasiu, dar și microelemente ale solului din zona respectivă. În acest fel, se poate ști cu certitudine, ce cantitate de nutrienți este în sol și cât mai trebuie adăugat, în funcție de cultura aleasă, pentru a asigura nevoia plantei cultivate.

Codul de Bune Practici Agricole precizează, de altfel, că datele rezultate din analiza solului prevalează asupra tuturor altor reglementări estimative.

Chiar dacă în aparență analiza solului implică niște costuri suplimentare, la sfârșit, când tragem linia, putem constata că, de fapt, costurile au fost mai mici. Acest lucru se întâmplă pentru că se evită costurile suplimentare cauzate de folosirea nejustificată a unor îngrășăminte, care în loc să se transforme în spor de producție ajung să fie un factor de poluare!

În concluzie, analiza solului este singura metodă prin care putem afla ce își dorește cu adevărat pământul pe care îl cultivăm.