Data publicării: 21 ianuarie 2019

Peste 300 milioane metri cubi de apă, o treime din cantitatea folosită de către populația țării într-un an, provine din puțuri proprii, izvoare captate individual sau direct din râuri și pârâuri, adică din surse necentralizate! 

Aceasta este concluzia Institutului Național de Statistică, care mai stabilește și faptul că doar 13,2 milioane de români beneficiau la sfârșitul anului 2017 de aprovizionarea cu apă dintr-un sistem centralizat. Restul, adică opt milioane, iau apă de unde pot!

Riscurile consumului de apă din surse necentralizate

Aceste surse sunt cele mai expuse poluării și sunt cel mai puțin monitorizate. Pentru o gospodărie care își procură apa din fântâna proprie, protecția acestei surse de apă ar trebui să fie la fel de importantă cum este pentru un oraș protecția puțurilor de mare adâncime! Altfel, consecințele negative ale consumului de apă poluată pot apărea oricând!

Administrația Națională „Apele Române” arată că pentru consumul de apă potabilă al populației s-au folosit, în anul 2017, ceva mai mult de 1.000 milioane metri cubi. Din cele peste 2.800 de comune ale României, numai 937 dispuneau de sisteme centralizate de alimentare cu apă, mai arată datele INS.
Nici la oraș lucrurile nu stau foarte roz: aceeași sursă arată că mai puțin de jumătate dintre localitățile urbane existente sunt acoperite integral de rețele centralizate de aprovizionare cu apă!

În concluzie, pentru prea mulți dintre compatrioții noștrii sursele de aprovizionare cu apă nu sunt rețelele centralizate. Ca urmare, aceștia sunt în permanență expuși pericolului de a-și procura apa din surse contaminate!

Cifrele prezentate în acest material provin din datele Institutului Național de Statistică și din cele ale Administrației Naționale „Apele Române”.