Păstrarea producției a fost dintotdeauna o problemă nu tocmai simplă pentru fermieri. Căci depozitarea trebuie să se facă astfel încât să se conserve și calitatea, iar dăunătorii – insecte, rozătoare, fungi – să nu producă pagube.
Pe de altă parte, așa cum realitatea o demonstrează, a vinde producția la recoltare sau imediat după, nu este, de obicei, o afacere bună. Iar foarte curând va începe recoltarea cerealelor de toamnă…
Mai ieftin, mai ușor, mai la îndemână
Cei mai mulți dintre specialiști s-au ferit să facă prognoze prea amănunțite asupra recoltelor de cereale din acest an. Previziunile diferă de la zonă la zonă, așa după cum și seceta a fost mai puternică sau mai îngăduitoare, de la zonă la zonă. În orice caz, este cert că nu va fi o producție slabă. Acest lucru este îmbucurător pentru toată lumea, la propriu, având în vedere contextul creat de războiul din Ucraina!
Așadar, fiecare bob de grâu trebuie recoltat și depozitat cu maximă responsabilitate. Dar este un lucru bine-cunoscut că, în România, chiar cu toate creșterile din ultimii ani, capacitățile de stocare nu pot „înghiți” mai mult de maximum 70% din producția medie.
În ultimii trei-patru ani, însă, o nouă soluție de depozitare și-a dovedit eficiența: silobag-urile. Concret, este vorba despre un fel de saci uriași, cu lungimi cuprinse între 5 și 50 de metri și înălțimi de până la doi metri. Realizați dintr-un material special, permit păstrarea în condiții excelente a cerealelor. Deja mulți fermieri au încercat și apoi au adoptat soluția.
Printre alte avantaje, se numără și acela că pot fi amplasați pe orice teren bine nivelat, inclusiv în câmp, în proximitatea zonei de recoltare. Încărcarea se face cu ajutorul unor utilaje speciale, care rulează „sacul”, apoi, pe măsură ce se umple îl întind. Există astfel de utilaje care nu au nevoie de nicio sursă de energie, derulatul sacului fiind gravitațional, iar umplerea se poate face direct de la combină.
Și costurile sunt reduse cu mult prin folosirea silobag-urilor, față de silozurile și magaziile clasice. Pe de altă parte, încă nu există experiențe pentru perioade de depozitare mai lungi de un an.
În concluzie, există soluții pentru depozitarea în siguranță a producției de cereale în vederea păstrării, astfel încât vânzarea să se facă doar atunci când aduce profiturile maxime! Roadă bogată!